Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Egyéb – KÓTA kitüntetettek

Egyéb – KÓTA kitüntetettek

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) díjazottjai Szlovákiából.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) vezetősége, 2009. március 7-én, a szervezet legmagasabb kitüntetését adományozta Huszár Lászlónak, a CSEMADOK Művelődési Intézetének igazgatójának (Dunaszerdahely).
A KÓTA-díjat nevezett, a régióban élő magyarság körében évtizedek óta végzett közművelődési, népzenei, szakmai programjainak megszervezéséért, valamint a folklór anyag gyűjtéséért, feldolgozásáért, továbbá intézményesített formában való működtetéséért kapta. Nevéhez fűződik a KÓTA Országos Népzenei Minősítésének a bevezetése és rendszeresítése is.
A terület magyar népzenéjének szakszerű archiválása, könyvek és CD-lemezek kiadása is Huszár László összmunkáját dicséri. Ezért vált érdemessé a KÓTA-díjra, mecénási kategóriában.
A Tardoskeddi Fehérakác Éneklő Csoport, Varga Katalin vezetésével szintén kiérdemelte a KÓTA-díjat. Lakóhelyük hagyományait, nevezetesen számos dudanótát gyűjtöttek és állítottak műsorukba. Az együttes korábban elnyerte már a Szlovák Rádió Nívó díját, mint ahogy számos népdalverseny győzteseinek is mondhatják magukat.
Szabó Jolán (Dunaszerdahely), ugyancsak e kitüntetés birtokosa lett, mert a régióból négy kiemelkedő népdalkör művészeti vezetője. Immár 30 éve irányítja a csallóközkürti, nyékvárkonyi, a padányi és a dunaszerdahelyi éneklőcsoportokat. Munkája eredményeként, számos magas fokozatot értek el az általa vezetett együttesek. Rendszeresen vesznek részt a Néprajzi Múzeum csodálatos palotájának hangversenyeiben, minden alkalommal osztatlan sikert aratva. Szabó Jolán hitvallása, Sütő Andrást idézve: „Amíg a nép énekel, messze hallatszik, hogy létezik”. E több évtizedes, példás művészeti tevékenységéért részesítette a magas kitüntetésben a vezetőség.
Az ünnepség méltó körülmények között Budapesten, a Regnum Marianum hatalmas, modern templomában zajlott, a Monteverdi Kórus csodálatos énekével, Kollár Éva, a KÓTA elnökének vezetésével. A II. részben felhangzó Haydn-mise, betetőzése volt e különleges napnak.
A díjak kiosztásában részt vettek még, Birinyi József és Mindszety Zsuzsanna társelnökök.

Dr. Gerzanics Magdolna
népzenekutató, zenei szakújságíró

Térbeli jellemzőkBudapest, Regnum Marianum templom
Rövid URL
ID33910
Módosítás dátuma2009. március 20.

Hibát talált?

Üzenőfal