Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Egyéb – Dobos László, a Pro Probitate díj kitüntetettje

Egyéb – Dobos László, a Pro Probitate díj kitüntetettje

Dobos László neves szlovákiai magyar író és közéleti személyiség kapta az idén a Pro Probitate – Helytállásért díjat, amelyet a szlovák parlament magyar képviselői alapítottak a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére.

A kitüntetett minden évben Nagy János szobrász kisplasztikáját kapja emlékül. A parlamenti képviselők ezzel az 1994-ben létrehozott díjjal szlovákiai magyarok egy jelentős személyiségének vagy szervezetének magatartását, közösségi helytállását jutalmazzák.
A díjat Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti frakcióvezetője (Szövetségünk Országos Tanácsa Elnökségének tagja) adta át pénteken a párt pozsonyi székházában. Az ünnepségen a Csemadok részéről jelen volt Duka Zólyomi Árpád az OT tagja és Görföl Jenő országos titkár. A kitüntetett köszönő beszédében a szlovákiai magyar értelmiség létrejöttének, számbeli gyarapodásának fontosságára figyelmeztetett, egyben arra is, hogy ennek a rétegnek kötelessége a közösség szolgálata, megmaradásának elősegítése.
Dobos László Királyhelmecen született 1930-ban. Aktív szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasznak nevezett reformidőszakban, majd másfél évig a szlovák kormány tárca nélküli minisztere volt. A rendszerváltás után az Együttélés politikai mozgalom parlamenti képviselője volt. 1994-ban Kossuth-díjat kapott. Legismertebb művei: Földönfutók (1967), Egy szál ingben (1976), Hólepedő (1979), Sodrásban (1984), Engedelmével (1987), A kis viking (1991), Az idő mélységéből (1994).

Dobos László a Csemadok tiszteletbeli elnöke.

Rövid URL
ID34294
Módosítás dátuma2010. június 10.

Hibát talált?

Üzenőfal