Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Duna Menti Tavasz – 2005. május 30 – június 4.

Megtaláltuk fesztiválunk névadóját!
Találkozás a 73 éves Héger Károllyal
(Fürge Irka, 2005)

Karcsi bácsi hetvenötben a Dunaszerdahelyi Járási Népművelési Intézet igazgatója volt.
Előtte huszonkét évig a Csemadok Központi Bizottságában voltam a szervezési főosztály vezetője. Hetvenháromban lettem a járási népművelési intézet igazgatója. Azzal a céllal kezdtünk a Duna Menti Tavasz szervezéséhez, hogy mindenképpen Dunaszerdahelyen legyen. Ebben a járásban nagyszerű volt ehhez az alap. Kiváló bábcsoportok működtek, akik szoros kapcsolatokat tartottak fenn magyarországi bábosokkal. Többen jöttek iskolázást tartani. A fiatal óvónőkből képezték a bábcsoportok vezetőit. Ebben nagy szerepe volt Mészeynének, aki odaadó híve volt a bábozásnak, Győrből járt előadni, később Szőke Pista bácsi is bekapcsolódott ebbe a mozgalomba.
A színjátszók?
Ők is magas színvonalon tették a dolgukat, de azért beszélek most a bábosokról, mert a Duna Menti Tavasz előtti nulladik évfolyam neve Területi Bábfesztivál volt. Hetvenötben tartottuk. Azért kellett területi fesztiválként megrendezni, mert a járási népművelési intézet valamennyi támogatását csak a járás területén használhatta fel. Jogilag meg nem támadható név kellett. Tóth Sándor volt akkor a Népművelési Intézet Magyar Osztályának a vezetője. Megegyeztünk vele, hogy beleteszi a népművelési intézet munkatervébe, úgy megvalósíthatjuk a fesztivált.
Látom, jegyzetfüzetet hozott.
Megmutatom a bejegyzést, hetvenhat február huszadikáról. Tessék csak nézni! Első Duna Menti Tavasz. A plakát elkészítésére Kopócs Tibort kértük fel. Ezer Kčs-t tudtunk neki adni akkor. El is készítette. Zöld alapon egy bohócsapkás bábfigurát festett. Nagyon helyeske volt, a gyerekek nagyon szerették. Az a figura lett a fesztivál emblémája is. Azt is leírtam, hogy a propagációs albizottság március 19-ig terjessze be városdíszítési tervét. Négy csoportot javasoltunk a járásból. Azután a feljegyzés szerint még Jarábik Imre kapott utasításokat, aki akkoriban a népművészeti osztály vezetője volt. Szabó Jolika volt a színházi referens. Nekik nagyon nagy szerepük volt a fesztivál szervezésében és a kivitelezésben. Hetvennyolcban azután a népművelési intézet valamennyi fesztivált átadta a Csemadok Országos Bizottságának, természetesen társszervezőként továbbra is kivette részét a fesztiválok szervezéséből. A Csemadok pedig a kulturális minisztérium fennhatósága alatt szervezte országos fesztiváljait.
Miképp született a Duna Menti Tavasz elnevezés?
Hetvenhatban összejöttünk néhányan egy baráti beszélgetésre. Nálam, az irodában ott volt Tóth Sándor, Pozsonyból a népművelési intézetből, Tóth László, a költő, Jarábik Imre és Kopócs Tibor képzőművész. Arról tanakodtunk, mi legyen a fesztivál neve. Mindenkinek volt valami ötlete. Elhangzott, hogy legyen tavaszi fesztivál. Erre azt mondták, hogy ez nagyon általános. Tavasz van mindenhol, ez az elnevezés nem kötődik Dél-Szlovákiához. Ekkor arra gondoltam, hogy a Duna sok dél-szlovákiai helységhez köthető, legyen Duna Menti Tavasz. Megegyeztünk. Hát így született a fesztivál neve.
Sokan voltak az első Duna Menti Tavaszon?
Rengetegen. Még az is megtörtént, hogy a gyerekeket egymás ölében kellett ültetnünk, vagy két kisgyermeket egy székre, mert ugyanarra az előadásra, ugyanazokra a helyekre két osztály is érkezett. Ugyanis a fesztivál előtt megbeszéltem az iskolában az igazgatókkal, hogy szóljanak a pedagógusoknak, hozzák el a kis tanulókat a bábelőadásokra, a nagyobbakat pedig az irodalmi színpadok és színjátszó csoportok előadásaira.
Figyeli azóta a fesztivált?
A huszonötödik évfolyam minden előadását láttam. Azóta is szívesen jövök, ha hívnak. Nagyon örülök a fejlődésnek, amit tapasztalok. Annak idején az volt a lényeg számunkra, akik ezt a fesztivált létrehoztuk, hogy legyen egy magyar gyermekfesztivál Szlovákiában, legyenek szereplői, azután legyenek szívvel lélekkel dolgozó csoportvezető pedagógusok, legyen a fesztiválnak gazdája. Ez biztosítja azt, hogy lesz ötvenedik Duna Menti Tavasz is!

Csatolmányok:

Térbeli jellemzőkDunaszerdahely, Városi Művelődési Központ
Rövid URL
ID33799
Módosítás dátuma2008. december 21.

Hibát talált?

Üzenőfal