Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

A Csemadok Országos Titkárságán az 1950-es év elejétől szervező titkári munkakörben alkalmazták Pathó Károlyt, aki belépése után aktív szerepet vállalt a Csemadok alapszervezetek megalakításában a Nagymegyeri járásban. Pathó Károly 1950. január 12-én Balonyban tartott szervező gyűlést. Benyomásairól tájékoztatta a Csemadok országos irodáját. Megállapította, hogy „a lakosság nagy része reszlovák. Szocialista irányzatúak.” A szervező gyűlésen Dusa Gyula vállalta, hogy az országos irodával tartja a kapcsolatot. A szervező titkár szerint az előkészítő gyűlésen jelenlévők, akiknek a számát nem közli, támogatták a Csemadok megalakításának gondolatát. Figyelemreméltó az indok, hogy: „Baloň község sem maradjon le a többi községektől.” Ezért hitte Pathó Károly, hogy rövid időn belül itt is létrejön a Csemadok alapszervezet, feltételezése szerint 80 taggal.
A tervezett időpontban, 1950. február 21-én, csak Medvén alakították meg a Csemadokot. Mi történt valójában Balonyon? Antal Lajos a Nagymegyeri járás párttitkára erről így számolt be a Csemadok országos irodájának: „Balony községben nem jöttek össze a kultúrtársak, így nem lett megtartva az alakuló gyűlés. Megállapítottam, hogy az előkészítő bizottság rosszul készítette elő az alakuló gyűlést, mert tudták, hogy a faluban két lakodalom is lesz ugyanabban az időben, ahová a Csemadokba jelentkező fiatalok nagyobbik része hivatalos is volt. Tehát majd meg fogják újból állapítani az alakulás napját és nagyobb körültekintéssel fogják előkészíteni.”

 

Kategóriaalapszervezet
TelepülésBalony [Baloň]
JárásNagymegyer
Alakulás ideje1953
Elnök-
Forrás, adományozóVarga László: Hatvanöt évvel ezelőtt történt, A Csemadok alapszervezeteinek megalakulása a Dunaszerdahelyi járásban (1949-1953), Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 57, Dunaszerdahely-Nagymegyer, 2014
Rövid URL
ID67401
Módosítás dátuma2015. július 19.

Hibát talált?

Üzenőfal