Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Vankó Ferenc

Vankó Ferenc (Csemadok Közművelődési Díj) - 2017

Egész élete folyamán fontosnak tartotta továbbadni a citerajáték hagyományait a fiatalok számára, így nemcsak saját közössége kultúrájának és hagyományainak kiváló ismerője, hanem annak tudatos továbbörökítője is. Citeraoktató tevékenysége során a falu fiataljainak, saját gyermekeinek és unokáinak is megtanította a hangszer használatát.
1972-től játszik a hangszeren, a peredi Csillag citerazenekar alapítója, az 1960-1990-es években vezetője volt. Saját gyermekeit és a citerajáték iránt érdeklődőket mindig szívesen tanította citerázni. Fia, ifj. Vankó Ferenc a citerazenekar tagjaként és szólistaként is sikeresen szerepelt számos helyi és országos rendezvényen. A Csillag zenekar 1990-ben felbomlott, de a helyi értékek és hagyományok ápolását Vankó Ferenc folytatta, a 2000-es évek elején Pered község kulturális rendezvényein szóló citerásként szerepelt. Több mint tíz év kihagyás után a citerázás újrakezdése nem volt könnyű, de a lelkesedés akkorára nőtt, hogy 2007-ben újraalapították Pereden a Csillag citerazenekart. A régi citerások vezetője két évig id. Vankó Ferenc volt, majd 2009-ben átadta a stafétát fiának.
A Csillag citerazenekar az évek során a Tavaszi szél vizet áraszt és a Bíborpiros szép rózsa elnevezésű országos népzenei vetélkedőkön ezüst és arany minősítést ért el. Tevékenységüket Pered község önkormányzata, a Csemadok alapszervezete és a Pered Polgári Társulás támogatja.
Vankó Ferenc repertoárját elsősorban saját falujának népzenéje és mátyusföldi népdalok, katonadalok, bordalok alkotják. Citerásként szakmai találkozókon és citeratáborokban is rendszeresen részt vett. Szólóciterásként a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő 2015-ös évfolyamán aranysávos minősítést kapott.
A nyomós technikájú citerázásról fokozatosan tért át az új technikára, ami jellemző muzsikájára, s ebben a magyar nyelvterületen egyedülálló.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésPered [Tešedíkovo]
Év2017
Rövid URL
ID88761
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal