Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Tóth László

Tóth László (Csemadok Közművelődési Díj) - 2020

Tóth László 55 éves, a Csemadok Lukanényei Alapszervezetének tagja 40 év óta. Az 1972-ben alakult helyi citerazenekar munkájába 1976-tól kapcsolódott, majd 1989-ben átvette a zenekar irányítását, melynek azóta is vezetője. A zenekarnak kilenc tagja van, 89 óta ugyanebben a felállásban zenélnek. Összeköti őket a barátság, a közös zenélés szeretete.
A fellépéseken kívül minősítő versenyeken is részt vesznek. A tavaszi szél vizet áraszt… országos népdal és népzenei versenyen három alkalommal Aranypáva-díjjal jutalmazta a zsűri teljesítményüket, és megkapták a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége díját, a KÓTA-díjat is a felvidéki magyar népzenei kultúra és hagyományok magas szintű ápolásáért, továbbadásáért. 2008-ban, a X. Országos Citeratalálkozón megkapták a fesztivál vándorserlegét.
2006-ban „Játsszunk szívből“ címmel adták ki első CD-jüket, melyen Kodály-gyűjtések, szatmári, Galga menti, dunántúli és Ipoly menti palóc népdalok hallhatóak. A folytatás, a „Játsszunk szívből 2“ 2018-ban készült el. Hangfelvételes zenei aláfestést készítettek a SĽUK-nak, a Szlovák Népművészeti Együttesnek.
Dolgoztak együtt a Pannónia Citerazenekar frontemberével, Bódi Györggyel, akinek a segítségével népdalokat tanultak és gyakoroltak, valamint népdalokat és dudanótákat komponáltak citerára. Fellépéseik voltak egész Kárpát-medencében, Lengyelországban, Svédországban, Brüsszelben.
A citerazenekar a Csemadokon belül működik, és aktívan részt vesz a település és régió kulturális életében.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésLukanénye [Nenince]
Év2020
Rövid URL
ID117446
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal