Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Tóth Ágnes

Tóth Ágnes (Csemadok Közművelődési Díj) - 2020

Tóth Ágnes, Dis.art., Ragyolc

Tóth Ágnes 1961-ben született Losoncon. Az alapiskolát Ragyolcon, a művészeti alapiskolát Füleken végezte. Kilencedikes korától a Kassai Konzervatórium diákja, ahol Ludmila Kojanová cseh professzor osztályába járt. Sok zongoraversenyről számos díjjal tért haza. 1983-óta a Füleki Művészeti Alapiskola zongora- és énekszakos tanára. Az itt töltött 35 év alatt folyamatos vett részt különböző zongora- és karnagyi kurzusokon. Növendékei országos versenyeken vesznek részt, ahonnan díjakkal térnek haza.
Tóth Ágnes aktívan részt vesz a Csemadok Ragyolci Alapszervezete vezetőségének munkájában, a hagyományőrzésben és a rendezvények szervezésében. Immár 23. éve a ragyolci Jázmin Női Kar karnagya, zongoristája és szólóénekese. Vezetése alatt fokozatosan fejlődött a 17 tagú kórus a népdaloktól a többszólamú kórusművekig. Részt vettek többek közt a Vass Lajos Népzenei Fesztiválon, bekerültek a Bíborpiros szép rózsa döntőjébe, megmérették magukat a Találkozás az énekkel c. regionális versenyen, valamint Galántán, a Kodály Napokon. Számos fellépésük volt idehaza, de Magyarországon, Lengyelországban és Erdélyben is. A kórus 2012-ben megkapta a Nógrád Közművelődéséért Díjat.
Tóth Ágnes tagja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának is, akikkel 2014-ben mint korrepetitor és énekes vett részt egy 16 koncertet magába foglaló körúton Kanadában és az Egyesült Államokban.
Három és fél évtizedes pedagógiai munkájáért átvehette Fülek város Comenius Emlékplakettjét.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésRagyolc [Radzovce]
Év2020
Rövid URL
ID117436
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal