Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Mészáros Magdolna

Mészáros Magdolna (Csemadok Életműdíj) - 2018

Pedagógus, karvezető, népművelő. Pályáját Felsőszeliben kezdte és ott is dolgozott egészen nyugdíjba vonulásáig. Már fiatalon kezdett tevékenykedni a Csemadokban. Fokozatosan belelendült az énekkari munkába, 1981-ben elvégezte a kar-vezetői tanfolyamot, s a Csemadok mellett felújította a vegyes kart, mely időközben felvette a Rozmaring nevet, s azóta is rendszeresen működik.Számos hazai és külföldi fellépésen öregbítették a falu hírnevét. Legemlékezetesebbek közé tartozik az 1996-os erdélyi turné, a Bíborpiros szép rózsa népdalverseny kiemelt arany koszorúja a férfikar számára, melynek folytatása volt Budapesten a Vass Lajos Népzenei Verseny kiemelt Nívódíja. Továbbá a vegyes éneklőcsoport az utóbbi évfolyamokban ezüst koszorúval végzett az országos döntőben.

2013-ban a Bíborpiros Szép Rózsa Népdalversenyen ismét a döntőben vegyes kategóriában ismét ezüstöt, a férfikar pedig kiemelt arany koszorút kapott, 2014-ben pedig a budapesti Vass Lajos Népzenei Verseny Nagydíjával térhetett haza. 2009 óta a Rozmaringok Országos Találkozójának aktív résztvevői. 2013-ban a legnagyobb esemény a Rozmaringok III. Országos Találkozójának megszervezése volt Felsőszeliben.

Az iskola Csalogány gyermekkarának vezetője, mely rendszeres résztvevője a járási énekkari fesztiváloknak, 1995 óta pedig a Csengő Énekszó versenynek is. Elismerésekből nincs hiány, gyűjteményükben ott csillog a bronz és az ezüst koszorú is. Számtalan verseny és pályázat aktív résztvevője, a tanulók tehetséggondozásában rendszeresen sikereket ért el. A Magyar Rádió Miska bácsi levelesládája c. gyermekműsorának 1992-től rendszeres levelezője volt tanítványaival egészen 2002-ig.

2010 óta a Csemadok alapszervezetének elnöke.

2014-ben megalakította a Kikelet citerazenekart, mely azóta is folyamatosan működik. A Bíborpiros Szép Rózsa Népdalversenyre is évek óta felkészíti a szólistákat és a gyermekkart is. Sokrétű pedagógusi és kulturális tevékenysége elismeréseként 2011-ben megkapta a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést Budapesten, a Magyarok Világszövetsége elismerő oklevele ezüst fokozatát adományozta neki. A Csemadok OV is kitüntette a magyar kultúra népszerűsítésért, továbbá a Pedagógusszövetség is emléklappal, majd 2017-ben a tehetségek felkarolásáért díjjal ismerte el munkáját. A hagyományápolás is a szíve egyik csücske. Hűen ápolja és viszi tovább édesapja, Danajka Lajos helytörténész munkáját és hagyatékát.

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésFelsőszeli [Horné Saliby]
Év2018
Rövid URL
ID108391
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal