Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Kovács László

Kovács László (Csemadok Életműdíj) - 2014

Kovács László tanár laudációja

Kovács László tanár, a szó igazi értelmében vett tudós tanár. Több tankönyv, honismereti- és művelődéstörténeti munka, nyelvészeti- és történelmi tanulmány szerzője és társszerzője. A somorjai Madách Imre Gimnázium egykori igazgatója, a felvidéki magyar közélet ismert személyisége. Kovács László tanárként ma már nyugdíjas, ám szerzőként, szaklektorként, előadóként továbbra is aktív. Amikor december elején az egyházgellei otthonába meglátogattam, és életútjáról beszélgettünk ő fogalmazta meg a rá jellemző meghatározó szemléletet:
„Tudod nekem egy szerencsém volt ebben az életben. Sose ragaszkodtam ranghoz, címhez, ezért szabadnak maradtam minden élethelyzetben.” Nyugalmazott gimnáziumi igazgatóként ezért is övezi tisztelet, ragaszkodás mindmáig.
1946. szeptember 18-án Csallóközcsütörtökben született. Az alapiskolát szülőfalujában végezte, 1963-ban érettségizett a Somorjai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban, majd a pozsonyi Komenius Egyetem Bölcsésztudományi Karán magyar–történelem szakos tanári oklevelet szerzett.
Pályaválasztása kapcsán többször elmondta, hogy már gimnazista korában tanító akart lenni. Sőt egy rádióriportban úgy fogalmazott, hogy néptanító lesz. Fél évszázada, 1964-től Csemadok tag, a csallóközcsütörtöki helyi szervezetben dolgozott 1970-ig. A színjátszó kört vezette, és a helyi könyvtár vezetője volt. Néptanítói énje a zobormenti Zséren bontakozott ki. Miután 1970-től a nyitrai Pedagógiai Kar magyar tanszékének oktatója lett, családjával Zsérén telepedett le.1971-től a Csemadok Zsérei Alapszervezetének tagja majd elnöke lett. A falu mindenese, a színjátszó csoportot vezette, irodalmi összeállításokat készített, irodalmi, nyelvészeti- és történelmi ismeretterjesztő előadásokat tartott a régióban. 1972-től a Csemadok Nyitrai Járási Elnökségének tagja volt.
Miután 1978 után a Csallóközbe került és Egyházgellén telepedett le a Csemadok Egyházgellei Alapszervezetének elnöke lett, s mellette a Dunaszerdahelyi járás irodalmi bizottságának vezetője volt. A nyolcvanas években a Csemadok KB nyelvi szakbizottságában dolgozott, Jakab István tanár úr után, annak vezetője lett. Ebből adódóan az országos Kazinczy Napok előkészítője és szervezője volt. Munkahelyén, a Csallóközi Múzeumban, dülő és ragadványneveket gyűjtött a Csilizközben, majd szervezője volt Görföl Jenővel, a Csemadok OT által szervezett nyelvjárásgyűjtő táboroknak az egyetemisták számára.
1984-től a somorjai magyar gimnázium tanára, majd igazgatója volt. A bársonyos forradalmat követően, 1990 tavaszán a SZMPSZ alelnöke, a pozsonyi parlament képviselője lett. 1995-ben a szlovák oktatásügyi tárca megpróbálkozott az alternatív oktatás bevezetésével. A tervezet ellen tiltakozó igazgatókat leváltották, köztük Kovács Lászlót is. A politikai helyzet változásával 1999-ben ismét a somorjai gimnázium élére került, s egészen nyugdíjazásig irányította az intézményt.
A rendszerváltást követően, 1991-1993 között a Csemadok Dunaszerdahelyi TV elnöke, illetve a Csemadok OT tagja volt. Ez mellett továbbra is a Csemadok Egyházgellei Alapszervezetének elnöke volt több mint két évtizeden át.
Éveken keresztül a Csemadok különböző szervezeteinek meghívásának eleget téve adott elő a magyar történelem és kultúra iránt érdeklődő közönségnek. Történelmi cikksorozatai számos folyóiratban (pl. Hét) jelentek meg, neve több tankönyvben is feltűnik szerzőként, illetve társszerzőként. Szakmai-ismeretterjesztő monográfiái közül kiemelkedik a csallóközi középkori templomokat és az 1848-49-es forradalom emlékhelyeit bemutató kötete. Középiskolák számára készült magyar nyelv és történelem tankönyve az egész magyar nyelvű közoktatás egyik legnagyszerűbb munkája.
Kovács László kiemelkedő pedagógiai, anyanyelvápoló, nyelvművelő tevékenységéért, Kazinczy díjat, majd 2012-ben pedig az év magyar pedagógusa díjat kapta. Kedves Barátom, engedd meg, hogy elsőként gratuláljak, a munkádat értékelő magas Csemadok kitüntetéshez, a Csemadok Életmű Díjhoz. Több évtizedes munkáddal, emberségeddel kiérdemelted. Viseld még sokáig, egészségben!

Varga László

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésGelle [Holice], Csütörtök, Csallóközcsütörtök [Štvrtok na Ostrove]
Év2014
Rövid URL
ID54846
Módosítás dátuma2020. június 21.

Hibát talált?

Üzenőfal