Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Gál Tamás

Gál Tamás (Kulcsár Tibor Díj) - 2014

özv. Kulcsárné Szénássy Zsuzsanna üzenete Gál Tamásnak:
„Kedves Tamás, 6 évvel ezelőtt, 2008-ban egy fiatalember állt a Szlovák Rádió Hangversenytermének színpadán. Nagy, hatalmas terem, ha az ember szétnéz benne, azt gondolhatja, ebben a teremben csak a zene érvényesülhet, tehát ezt a termet nem lehet emberi hanggal „átölelni”. Valaki ezt mégis megtette. Kiállt a színpadra, és úgy szavalta el Kulcsár Tibor Között című versét, ahogy addig még senki sem.
Nem csak én mondom, mások is mondták: beleborzongtunk. A költeményben huszonnégyszer hangzik el az szó, hogy „között”, majd ráadásként a végén még háromszor. Maga, kedves Tamás, ezt a szót huszonnégyféleképpen mondta: visszafogottan, szorongva, dühösen, kiáltva, suttogva, majd olyan daccal fejezte be, hogy abban valóban benne volt a mi felvidéki csetlő-botló „közöttiségünk” minden bajával, szorongásával, sokszor igazságtalanságaival együtt.
Mint volt tanár biztosan tudom, hogy ezzel az előadásmóddal kellene tanítani a versmondást. Az egyik legszebb hangú előadóművészhez kerül ma a Kulcsár Tibor-díj, a legjobb helyre. Őszintén gratulálok, és azt kívánom, hogy továbbra is olyan daccal és meg nem alkuvással hallassa a szavát a színpadon, ahogy a „közöttet” mondta akkor, 2008 telén Pozsonyban. S ha kézfogásra nem is vagyok ott, de örömmel hallgatom meg ma este itthon, felvételről, Gál Tamás előadásában Kulcsár Tibor Között című versét” – írta Kulcsár Tiborné.
Czajlik József, a Thália Színház igazgatója méltatásában elmondta, nagyon jó látni, hogy képesek vagyunk arra, hogy megbecsüljük nagyjainkat, azokat az embereket, akik nekünk sokat jelentenek. Hozzátette Gál Tamás olyan szerepet tölt be, aki összeköt bennünket. Felidézte a közös utazásaik, előadásaik emlékét. „Emlékszem arra a hévre, ami benned égett. S az az érdekes, hogy most is ugyanolyan hévvel égsz. Fantasztikus látni, hogy milyen erőt adott neked az úr, s azt kívánom, hogy sokáig légy közöttünk, s erősíts bennünket. Isten áldjon!” – mondta a Gál Tamásnak.
A Kulcsár Tibor-díjat olyan magánszemélyeknek vagy közösségeknek ítélik oda, akik hosszú távon sokat tettek és tesznek a vers- és prózamondó versenynek, mint mozgalomnak a fennmaradásáért, illetve felkészítőként, előadóként vagy irányítóként a pódiumművészet meghatározó egyéniségei, szervezői.
2014-ben a díjat Gál Tamás színész és előadóművész érdemelte ki. Gál Tamás a Színművészeti Egyetem befejezése óta fáradozik azon, hogy a diákságot irodalomszeretetre buzdítsa. Tette mindezt rendhagyó irodalom óráival, melyek nemegyszer több mint 500 előadást értek meg Színházi szerepeivel illetve rendhagyó irodalom óráival számos díjat nyert, többek közt: Fiatal tehetségek díja, Kaleidoszkóp Fődíj, Kisvárda díja, Magyar Kritikusok Díjára való nomináció.
A városi komédiák hangulatát idéző produkciói páratlan humorával, groteszk elemekkel fűszerezve tárja elénk a világot. Előadásait a közönséggel való állandó kommunikáció, a sokszor improvizációnak tűnő stílusgyakorlat és interaktív játékmód teszi fergetegessé.
Ahogy magyarországi szakértője Tompa Andrea mondja: “Rajta keresztül, úgy tűnik, a színház ismét felfedezte a személyességet, az őszinteséget, a közvetlen hangnemet és az egyszerű halandót, a színészre lecsupaszított, eszköztelen, teatralitás nélküli színházat. Az ő színházi nyelvének a személyesség a legfontosabb ismérve.”

KategóriaKulcsár Tibor Díj
TelepülésHetény [Chotín]
Év2014
Rövid URL
ID66079
Módosítás dátuma2020. május 27.

Hibát talált?

Üzenőfal