Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Csurilla Erzsébet

Csurilla Erzsébet (Csemadok Életműdíj) - 2018

Keze alatt százak tanulták meg szeretni és művelni a magyar népi hagyományokat. Alapítója a Rozmaring Néptáncegyüttesnek és a Rozmaringsarj Gyermek Néptánccsoportnak. Alapító tagja a Szepsiben működő Csereháti Művészeti Egyesületnek, amely több mint 30 művészeti csoportot működtet a régióban, a Bódva-völgyében, a Hernád és a Kanyapta mentén. Csurilla Erzsébet több nagy rendezvény szervezője.

Vezetése alatt a Rozmaring Népi Táncegyüttes több alakalommal is elnyerte a Zselízi Országos Verseny Nagydíját. Több alakalommal szerepeltek külföldön is. Alapítója a helyi Hagyományőrző Csoportnak is, amelyet azok alkotnak, akik koruknál fogva nem lehetnek a Rozmaring Néptáncegyüttes aktív tagjai, ám képtelenek megválni a csoporttól és a népművészettől. Évente új műsorszámot tanít be nekik. 2010-ben a budapesti Vass Lajos Kárpát-medencei Népzenei Fesztivál döntőjében Vass Lajos Kiemelt Nívódíjat kaptak. Hasonlóan jól szerepeltek a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos versenyén. 2011-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is aranysávos minősítést nyertek.

A Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a felvidéki magyarság szolgálatáért, a magyar népi kultúra megőrzése és ápolása érdekében végzett értékalkotó tevékenységért vehette át.

Csurilla Erzsébet jelentősen hozzájárult a község és a régió, a Bódva-völgyében, a Kanyapta mentén és a Hernád partján működő magyar nemzeti közösségének kulturális, szellemi gyarapodásához és megmaradásához.

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésAbaújszina, Szina [Seňa]
Év2018
Rövid URL
ID108386
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal