Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Csemadok Illésházi Alapszervezete

Csemadok Illésházi Alapszervezete (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2019

Nagy Erika laudációja:

Fontos esemény volt községünkben a Csemadok helyi szervezetének megalakulása, melyre 1951-ben került sor. Holocsy Sándor bácsi, az első elnök  igy emlékezett:  “Vasárnap délután volt, két kultúrtárs érkezett a falunkba, Szencről jöttek. Ők voltak hivatottak a szervezet létrehozására. Mind többen és többen gyülekeztünk a kultúrházban. Azután beszéltek a Csemadok szerepéről a magyar ajkú lakósság kulturális szervezetéről.”
A megalakulás utáni években gazdag kultúrális tevékenység folyt községünkben a Csemadok keretén belül. Megalakult a színjátszó csoport, éneklőcsoport, tánccsoport a citerazenekar.
1981-ben 30 évvel a megalakulás után a Csemadoknak 275 tagja volt  Illésházán. Mihálik Teréz tanitónő szervezésében fafaragások, kézimunkák disztárgyak bemutatására került sor.
Bors Éva kultúrfelelős műsort állított össze Bartók és a fiatalok témával amelyet a Zselízi Népművészeti Fesztiválon mutattak be.
2003 Szervezetünk február 8-án tartotta évzáró taggyűlését. A gyűlést Péter György elnök nyitotta meg, aki a beszámolója után meglepő bejelentést tett. Több éves munkája után feladja a Csemadok elnöki posztját. Az új Csemadok elnök Kiss László helyi lakos lett.
A jelen időben az illésházi Csemadoknak 258 tagja van. Minden évben igyekszünk változatos programot nyújtani tagjainknak, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Több éven keresztül kvízjátékot,  a LEGYEN ÖN IS MILLIOMOS alapján szerveztünk a helyi fiataloknak. Kirándulásokat, kerékpártúrát, szinházlátogatást, előadásokat, író olvasó találkozókat, gasztronómiai bemutatókat és egyéb más rendezvényeket szervezünk. Bakapcsolódtunk a Dunaszerdahelyi Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Településeink értékei 2. pályázatába, ahol előkelő helyezést értünk el.
Hordósy Tibor visszacsempészte falunkba a citeraszót, felkarolt egy fiatal tehetséget a családjából, Rajcsányi Ádám személyében, aki több hangszeren is játszik, és a somorjai Csali néptánceggyüttes tagja.
Bekapcsolódunk a járási szervezet programjaiba. Már több éven keresztül részt veszünk a bősi Csemadok  –  Jednota nap szervezésében, valamit 2019-ben munkánkkal támogattuk a Magyar Majális megvalósulását Dunaszerdahelyen.
Csemadok krónikánk 1951-től folyamatosan vezetve van. Hordósy Tibornak köszönhetően ma már digitalizált formában is. Krónikáink itt  helyszinen megtekinthetők.

Szervezetünk nevében köszönjük az elismerést!

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésIllésháza [Eliášovce]
Év2019
Rövid URL
ID117263
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal