Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Csák Horváth Etelka

Csák Horváth Etelka (Mics Károly Díj) - 2012

„Csemadok-család voltunk”

Csákné Horváth Etelka amatőr színésznő és énekesnő 1927. július 30-án született Sátoraljaújhelyen. 1934 és 1945 között szülővárosa alapiskoláját és gimnáziumát látogatta. 1946-ban férjhez ment Csák Istvánhoz (1926-1985), és még ugyanabban az évben Losoncra költöztek. Egész életében háztartásbeli volt, egyetlen fia, István 1954-ben született. Etelka jelenleg nyugdíjas éveit tölti Losoncon.

Etus, hogyan kezdődött az énekesnői karriered?

Miután férjhez mentem Sátoraljaújhelyen Csák Istvánhoz, 1946-ban Losoncra költöztünk. Ebben az időben alakították a Népest (Csehszlovákiai Magyar Népművészeti Együttes) Gidrafán (Budmerice), ott kezdtem énekelni, a férjem pedig népviseletet varrt a csoport tagjai számára. Néhány évig működött ez így, különböző fellépésekre jártunk, ám 1954-ben, mikor István fiam megszületett, mint a Népes csoport első gyereke, abba kellett hagynom ezt a tevékenységet.

Hogyan alakult Losoncon a művészeti tevékenység?

Losoncon a Csemadok mellett működő amatőr színjátszócsoport tagja lettem. István fiam már kilencévesen színpadra lépett ebben a csoportban a Fučík utcán, Kármán József Fanni  hagyományai című művében, Diénes szerepében. Ebben az időben sok darabot játszottunk, Jókai Mór: A kőszívű ember fiai, Moliére: Úrhatnám polgár és más műveket. Énekesnő és színésznő voltam, de a szülés után szopránból alttá váltam. Különböző zenés programokban is szerepeltem, Lehár-est, Kálmán-est és hasonlók. A színjátszócsoport 1968-ban befejezte működését, de az énekcsoport megmaradt.  Az amatőr színjátszók Kármán József Színház néven 1988-ban kezdték újra tevékenységüket, a művészeti vezetőjük fiam, Csák István lett. Ez a társulat ma is működik, 2002-ig velük szerepeltem én is például a felújított Fanni hagyományaiban, H. Barta Lajos: Salto mortale, August Strindberg: Kísértetszonáta című művében. Csemadok-család voltunk, férjem 1970-ben lett losonci járási titkár.

Hol léptél még fel Losoncon kívül?

A környék szinte minden községében, ezenkívül Füleken, Rimaszombatban, Léván, Érsekújvárban, Komáromban, Turócszentmártonban, Salgótarjánban, Gyöngyösön, Budapesten, a törökországi Denizliben, a dániai Vejlében és máshol. A Kármán József Színház tagjaként néhány epizódszerepemet díjazták is.  A társulat 2008-ban megkapta Losonc város díját, és 2011-ben Magyarország kormányának kitüntetését.

Milyen az életed most?

Az utóbbi tíz évben már keveset jártam társaságba, inkább a magányt és az otthoni nyugalmat kedvelem. Van rá időm, hogy a régi emlékeket összegyűjtsem, hogy mosolyogjak vagy néha akár sírjak is az elmúlt évek felett. Ha össze kellene foglalnom – minden új napnak és családom minden sikerének örülök, de ma már nehezen értem meg ezt a felgyorsult élettempót.

 Mihály Ferenc

(Forrás: Novohradské noviny, fordította: Kozsár Zsuzsanna)

KategóriaMics Károly Díj
TelepülésLosonc [Lučenec]
Év2012
Rövid URL
ID51611
Módosítás dátuma2020. június 10.

Hibát talált?

Üzenőfal