Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Ágh Erzsébet

Ágh Erzsébet (Csemadok Közművelődési Díj) - 2018

1987-től a Csemadok Pozsonyeperjesi Szervezetének aktív tagja és vezetőségi tag is. A népművelői munkát 1987 októberében kezdte Pozsonyeperjesen.

Alapiskolásként tagja volt a dunaszerdahelyi bábcsoportnak, a bábok és a bábjátszás varázslatos világa ekkor ragadta magával őt. 1989-ben az iskola akkori harmadik és negyedik osztályos tanulóiból megalakította az Ugri-Bugri bábcsoportot, amelynek azóta vezetője. Minden évben részt vettek a Duna Menti Tavasz országos döntőjén.  A fesztiválon számtalan díjat és oklevelet szereztek. Az oklevelek és díjak a Kárpát-medencei bábfesztivál-, a halászi Bábfesztivál- és a veszprémi Bábfesztivál díjaival is gyarapodtak. Ki mit tud? lévai döntőjén a kiemelt első helyezett lett a csoport.

A bábcsoport ilyen szép eredményei Ágh Erzsébet kitartó és fáradhatatlan munkájának az eredménye is. Nemcsak a bábcsoport vezetője, hanem egyben a díszlettervezője, bábkészítője, rendezője – egyszóval mindenese. Odaadó munkájáért 2012-ben a 37. Duna Menti Tavaszon életműdíjat – a Dusza István díjat vehetett át. 2000-től Pozsonyeperjesen minden évben megrendezik a Katica Bábfesztivált. A bábfesztivál kitalálója, megálmodója és szervezője mind a mai napig Ágh Erzsébet, mindenki Böbe nénije.1989-ben sikerült újjáalakítania a régebben már sikeresen működő énekkart. A kórus 1993-ban felvette a Kis-Duna Vegyeskar nevet. 1996-ban, 1999-ben és 2002-ben részt vett a galántai Kodály Napokon, ahol a kórus 2002-ben aranykoszorús minősítést és a zsűri különdíját vehette át.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésPozsonyeperjes, Eperjes [Jahodná]
Év2018
Rövid URL
ID108407
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal