Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Beszélgetés Huszár Lászlóval, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatójával, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnökével. Edmár Attila kérdez értékekről, értéktárakról, értékmentő munkáról. A beszélgetéséből megtudhatjuk, hogy a jókedven kívül mi minden szükséges még a települési értékári munkához.

Beszélgetéssorozatot indított a Felvidéki Értéktár Bizottság, melyet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet működtet. A bizottság tagjai több települést kerestek – keresnek fel azzal a kéréssel, hogy meséljenek a náluk folyó értékmentő, értékteremtő munkáról. Az intézet honlapján megjelent hangfelvételek segítségével megismerhettük már a Hetényi Települési Értéktárat. Felfigyelhettünk a madari Édes Gergely Alapiskolában folyó Érték-programra, valamint Huszár Lászlótól a művelődési intézet igazgatójától megtudhattuk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy az egyes településeken értéktárak alakuljanak és dolgozhassanak hivatalosan is a magyar értékeink, örökségünk megmentése érdekében. A FÉB célja, hogy felhívja a figyelmet a jól működő kis közösségekre. Napjainkban kulcsszerepet töltenek be a helyi értékmentők, az értékgyűjtést végző szervezetek, intézmények, hisz a mára már ellaposodottá vált „magyarságmegmentői” szellemben elhangzott pátoszi szavak helyett, ők valóban tesznek is azért, hogy megmaradjunk felvidéki magyarnak. Kérjük, jöjjenek velünk, (képletesen) az értékek útján egyes állomásaira!
Továbbá: Az intézet munkatársai szívesen várnak olyan hanganyagokat, melyek egy-egy közösség értékmentő munkájáról szólnak. Bátran lépjenek velük kapcsolatba. Elérhetőség: ertektar@intezet.sk

Értékek útján, 3. állomás: Beszélgetés Huszár Lászlóval, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatójával, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnökével. 

Értékek útján – 2. állomás: A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet beszélgetésében Szász Veronika, az Édes Gergely Alapiskola igazgatója, Fišer Angéla pedagógus, Zajos Kincső és Rontó Zsolt diákok beszélnek a madari Érték-programról, melynek keretén belül helyismereti, helytörténeti munkafüzetet és olvasókönyvet készítettek.  Aki kérdez: Rancsó Andrea, a Felvidéki Értéktár Bizottság szakmai alelnöke.

Értékek útján – 1. állomás: A Felvidéki Értéktár Bizottság beszélgetésében Czibor Angelika, Hovany Renáta, Rancsó Andrea  és Lucza Ákos beszélget értékekről, iskolai értékfeltárásról és oktató nevelő munkáról, közösségről és jövőképről. Aki kérdez: Kotiers Róza, egyetemista, a Diákhálózat aktív tagja.

Rövid URL
ID122732
Módosítás dátuma2020. július 9.

Hibát talált?

Üzenőfal