Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Az Imregi hagyományőrző csoport

Az Imregi hagyományőrző csoport

Az imregi hagyományőrző csoport 1981-ben alakult Ádám Erzsébet kezdeményezésére és azóta is töretlenül működik. Megalakulása óta csak női tagjai vannak 38-tól 75 éves korig.
Mivel a községben 1975-ben megszűnt az iskola, megalakult a PRO CULTURA IMREGH polgári társulat, amely felvállalta a gyerekekkel való foglalkozást ringatón, vasárnapi iskolán és fiatalokból álló tánccsoporton keresztül a magyar nyelv fennmaradásáért, valamint a hagyományok megőrzése érdekében. A csoport aktív tagjai bíznak abban, hogy ezek a fiatalok majd továbbviszik a hagyományokat.
Az Imregi hagyományőrző csoport rendszeres résztvevője a térségi, valamint az országos kulturális rendezvényeknek például Gombaszögön, Zselízen, de többször szerepeltek Budapesten a Táncháztalálkozón, Jászberényben a Csángó Fesztiválon, illetve Kárpátalján. Számukra a legnagyobb elismerést a 2018-ban a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén elért kiemelt nívódíj jelenti. Valamint több alkalommal értek el arany- és ezüst minősítést a Bíborpiros szép rózsa és Tavaszi szél vizet áraszt népdalversenyek országos döntőjén. A KÓTA minősítése alapján egyszer ezüst és két alkalommal arany minősítést kaptak. Két évvel ezelőtt, 2017-ben kiadták első CD-lemezüket, jelenleg a második hanghordozón dolgoznak, melynek bemutatójára a II. Országos Karikázó Fesztiválon kerül majd sor idén májusban.
A csoport elsődleges célja, hogy továbbvigye a hagyományokat,  megismertesse az imregi dalokat, a imregi karikázót és ahhoz kötődő dalokat hazai és nemzetközi szinten. A jövőben is szeretnének részt venni az országos és külhoni versenyeken, ahol bemutatnák értékeiket, hogy akár ezzel is minél több fiatalt vonjanak be a munkába.
A csoport vezetője: Ádám Erzsébet

Rövid URL
ID122040
Módosítás dátuma2020. május 28.

Hibát talált?

Üzenőfal