Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Átadták a Nemzeti Művelődési Intézet székházát

Átadták a Nemzeti Művelődési Intézet székházát

„Magyarság Harangja”

Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben, október 3-án, nagy érdeklődés mellett adták át Nemzeti Művelődési Intézet székházát. A közfeladat ellátó országos szervezet képzésekkel, kutatásokkal, szakmai konferenciákkal, módszertani tanácsadással és kiadványokkal segíti a közművelődés terén dolgozó szakembereket nem csak Magyarországon, de az egész  Kárpát-medencében. A székház a szerves műveltség értékeit, szimbólumait hordozza mind a külső homlokzaton, mint belső tereiben. Tetőtéri rózsakertjében található a magyar nemzet összetartozását jelképező Emlékezet tornya, s az abban elhelyezett „Magyarság Harangja”, melyet június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulójára szervezett megemlékezésen avattak fel.
Az összetartozás jelképeként öt külhoni kulturális szervezet a lakitelekivel megegyező testvérharangokat vehetett át.  Felvidékről a Szlovákia Magyar Művelődési Intézet igazgatója és munkatársai (Edmár Attila, Bödők Károly, Rancsó Péter) kaptak meghívást.  Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője Huszár László igazgató úrnak és Rancsó Andreának a FÉB szakmai alelnökének adta át a Felvidék harangját. Ettől a naptól a külhoni egyleteket ünneplő alkalmakon ugyanabban az időben – 15 óra 13 perckor – megkondul a harang, jelezve, hogy együtt dobban a nemzet szíve. A harang a SZMMI udvarán kerül elhelyezésre.
A rendezvényen ágazati minisztériumok vezetői, delegáltjai, Kárpát-medencei kulturális intézmények képviselői, kultúrstratégiai intézmények vezetői és munkatársai, szakmai szervezetek képviselői, továbbá a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népfőiskolai Alapítvány stratégiai partnerszervezetei vettek részt.

Rövid URL
ID123405
Módosítás dátuma2020. október 3.

Hibát talált?

Üzenőfal