Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A Rákóczi Szövetség diaszpóra- és szórványprogramja

A Rákóczi Szövetség diaszpóra- és szórványprogramja

A Rákóczi Szövetség a Magyar Diszapóra Tanács kérése alapján, a HATÁRTALANUL PROGRAM keretében 2016 szeptembere és 2017 júniusa között lehetőséget kíván teremteni 650 diaszpórában és 1850 Kárpát-medencei szórványban élő magyar fiatalnak magyarországi tanulmányútra.

A Rákóczi Szövetség a meglévő ifjúságot és magyar identitásmegőrzést szolgáló programjai mellett, mostantól egészen 2017 júniusáig lehetőséget biztosít 1850 Kárpát-medencei mély szórványban és 650 diaszpórában élő, 10 és 25 év közötti magyar fiatalnak, hogy Magyarországra látogasson. A jövő június végéig terjedő időszakban összesen 10 programlehetőséget biztosít a Szövetség, az Észak- és Dél-Amerikából, Dél-Afrikából, Ausztráliából, Nyugat-Európa különböző államaiból és a Kárpát-medencéből ide látogatni szándékozóknak. Magyarországi tartózkodásuk 3-14 nap közötti időtartamban valósul meg. Útjuk során minden Magyarországon felmerülő költségüket a Rákóczi Szövetség állja, az útiköltségükhöz pedig – régiótól függően – 20-80%-os arányban járul hozzá. A jelentkezés során feltétel, hogy a fiataloknak a helyi magyar közösségekben működő hétvégi iskolák, cserkészcsapatok, hagyományőrző- és kulturális egyesületek, esetleg vallási közösségek munkájában legalább egy éve kell aktívan részt venniük. Lehetnek kísérőik is, akik többnyire néptánctanítók, pedagógusok vagy a magyar közösségi életet szervező felnőttek közül szoktak jelentkezni. Az ő esetükben viszont előfeltétel, hogy jól beszéljenek magyarul.
A programra a Magyar Diaszpóra Tanács szervezetei kaptak és kapnak meghívást. A program összeállításánál a Rákóczi Szövetség kifejezetten törekedett arra, hogy az utazás nagyobb nemzeti és egyházi ünnepeinkhez, illetve eseményeinkhez kapcsolódjon. Minden utazó csoport jól szervezett programokon vehet tehát részt, amelynek része Budapest, a vidéki Magyarország és egy a Kárpát-medencén belüli, de határon túli magyar régió felkeresése is.

További információ a Rákóczi Szövetség a Program számára kialakított honlapján: ITT!

Rákóczi Szövetség

Rövid URL
ID82247
Módosítás dátuma2016. szeptember 5.

Hibát talált?

Üzenőfal