Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A nemzeti régiókért

A nemzeti régiókért

A KEZDEMÉNYEZÉS CÉLJA:
Az Unió kohéziós támogatási politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól (nemzeti régiók).
TOVÁBBI CÉLJAI:
A nemzeti régiók lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az Unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

Csak egy percébe kerül, hogy esélyt adjon régiónknak a gazdasági diszkrimináció megszüntetésére!
Elektronikusan ide kattintva támogathatja a kezdeményezést:
TÁMOGATOM
Szülőföldünkért megmozgatjuk Európát!

A felvidéki magyarokhoz!
Egy közösség akkor marad fenn, ha sikertelenségeit erőforrássá tudja változtatni. Illyés Gyula versében áll: „ami széttörne, / az nyomjon/tömörre össze! / az dobjon / föl, mi lelökne! /”
A felvidéki magyar nemzeti közösség felívelő pálya előtt áll: a szlovákiai parlamenti választásokon elszenvedett sikertelenség a jövő új lendületének forrása lehet!
A nemzeti összetartozás esztendejében, a székelység országhatárokon átívelő szolidaritásának kifejezése az az európai polgári kezdeményezés, amelyet hatéves jogi küzdelem után, május 7-éig sikeressé kell tennünk. Nem véletlen, hogy a Szlovákia –Romániával együtt – a kezdeményezőkkel szemben, a Bizottság oldalán avatkozott a perbe. A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című kezdeményezés uniós szinten indítana küzdelmet a közvetett diszkrimináció olyan formái ellen, amelyet a felvidéki magyarok és a székelyek is elszenvednek. Közigazgatási, gazdasági intézkedésekről van szó, amelyek látszólag semlegesek, de egész nemzeti közösségeket érintenek hátrányosan.
A kezdeményezést Felvidékről mindeddig elektronikus formában 5700-an írták alá. Mennyivel jobban állnánk, ha legalább annyi aláírója lenne, mint a szombati választásokon, a magyar közösséget megszólító pártokra adott szavazatok száma. Két hónapunk van még, azt követően, ha sikeressé tettük a kezdeményezést, menjünk együtt Brüsszelbe, és Európa több nemzeti közösségével összefogva folytassuk a küzdelmet a nemzeti régiók védelmében.
Közeledik március 10-e, a Székely Szabadság Napja. Egy nap, amikor a szolidaritás Sepsiszentgyörgytől Dunaszerdahelyig, Marosvásárhelytől Budapestig és Pozsonyig átfogja a Kárpát-medencét. Ebben az évben e napnak van egy külön üzenete: a trianoni határoktól szétszabdalt Magyarországon egy a nemzet!
Mondjuk közösen Illyés Gyulával: „Zárt foggal, jobban, / mint régen, / megmakacsoltan / reményben, / mondd: így is jól van. /
Hogy a polgári kezdeményezés sikeréhez a szükséges hét állam között ott legyen Szlovákia, ahhoz legkevesebb 9500 aláírásra van szükség Szlovákiából. A sikerhez azonban százezer felvidéki magyar aláírására.

Marosvásárhely, 2020. március 2.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Rövid URL
ID120659
Módosítás dátuma2020. március 5.

Hibát talált?

Üzenőfal