Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A lélek kincsei, a népdalok – generációkat kötnek össze

A lélek kincsei, a népdalok – generációkat kötnek össze

A Szlovákiai Magyar Népzenei Adatbázis nyitra-vidéki gyűjtéssel bővült. 2004-ben Pelle Andrea és Huszár Ágnes felkereste a nyitra-vidéki magyar falvak adatközlőit, olyan asszonyokat és férfiakat, akik évtizedeken át szólaltatták meg a zoborvidéki magyar népdalokat – fiatal korukban az élő néphagyomány részeként, idősebb korukban a színpadi folklór szereplőiként.
A gyűjtés a lakodalmi szokásokra és népdalokra fókuszált, de karácsonyi énekek is felkerültek a hanghordozókra. Az adatbázisba kiválasztott lakodalmas népdalok megszólaltak a menyasszony kikéréskor, a dunna és az ágy vitelekor, a menyasszony kísérésekor a vőlegény házába, az esküvő után, a két család tréfás csúfolódásakor és a lakodalomban zajló mulatás során. A válogatás így mutatja be az egyes falvak lakodalmas népdalait, melyek között régi stílusú és új stílusú dalok is megszólalnak. Az adatközlők énekstílusa, tájnyelve hiteles forrásként szolgálhat a népdalénekesek számára.
A felvételeken megszólaló, szülőfalujuk hagyományait mélyen ismerő, elkötelezetten továbbadó énekeseket köszönet és tisztelet illeti, hogy még a 2000-es évek elején is nyitott szívvel-lélekkel fogadták a gyűjtőket, órákon át énekeltek és meséltek az időt és energiát nem sajnálva. Valóságos időutazást élhet meg a szerencsés gyűjtő, amikor 2004-ben több középkori dallam is felbukkan az énekesek emlékezetéből. Így a lélek kincsei – a népdalok – generációkat kötnek össze.

A lakodalmas dalokat itt találja meg: KATTINTS!

Rövid URL
ID118680
Módosítás dátuma2020. február 7.

Hibát talált?

Üzenőfal