Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A komáromi GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes

A komáromi GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes

Elérhetőség:
Stirber Lajos a Gaudium karnagya
e-mail: stirberlajos@gmail.com
telefon: +421 948 013 043

A komáromi GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes tevékenységéről

A GAUDIUM, mint iskolai együttes, évadját szeptemberben kezdi és a tanév végével zárja. Rendszeresek – a Jókai Mór Alapiskola gyermekkaraival tartott közös – nyilvános adventi hangversenyei. A komáromi Egressy Béni Vmk-val karöltve Vox Humana néven (már 20. éve) évente megszervezi a komáromi énekkarok tavaszi hangversenyét. A nyári időszakban kerül sor a Nemzetközi Baráti Kórustalálkozóira vagy az együttes szórakoztató musoraira.

A „csapat” versenyeken nem vesz részt, versenyeredményekkel nem dicsekedhet. Azonban gyakori meghívottja – közremuködője a helyi polgári társulások áltat szervezett rendezvényeknek; leggyakrabban a nagy multu komáromi Jókai Közmuvelődési és Múzeum Egyesülettel közösen szervezett emlékesteknek. Az együttes legnagyobb sikerének az önálló musorainak bemutatására felkéréseket tartja. Például a dél-komáromi Kecskés László Társaság felkérésére két alkalommal is önálló musorával szerepelhetett a „társaság” által szervezett rendezvényen – a Felvidéki kitelepítettek és deportáltak emléknapján; de az együttes meghívást kapott és bemutathatta Szállj dalom, szép magyar ének címu musorát a Csemadok Országos Tanácsa által Deákiban szervezett II. Országos Szent-István király ünnepségen is. Ebben a naptári évben Históriás ének címu musorával aratott nagy sikert Éberhardon, a Csemadok Országos Tanácsa által szervezett Nemzeti Összetartozás napi ünnepségen is.

Idézet az Első Kézből címu lap 6. Évfolyama 7. számából, Neszméri Tünde írásából: „Az Éberhardon megtartott Nemzeti Összetartozás napi rendezvényen fellépett a Gaudium vegyes kar Komáromból, musorukkal könnyeket csaltak a jelenlévők szemébe, elhangzottak népdalok, Kodály-muvek, de Koltay Gergely két dala is, a Szép vagy, gyönyöru vagy Magyarország címu dalt a közönség a vegyes karrral együtt énekelte.

Gaudium vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes – Szállj dalom, szép magyar ének című Ünnepi Műsora 2018. augusztus 25-én a római katolikus templomban Deákin:

 

A Gaudium vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes: Csak átutazók vagyunk itt a Földön című dalestje 2019 június 22-én a Tiszti pavilon dísztermében:

 

 

Rövid URL
ID130064
Módosítás dátuma2023. január 30.

Hibát talált?

Üzenőfal