Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A Felvidéki Értékőrzők vetélkedőről

A Felvidéki Értékőrzők vetélkedőről

Huszonnégy iskolai csapat kapcsolódott be abba az egyedülálló vetélkedő sorozatba, amelyben a modern technika segítségével, játékosan ismerhették meg és gyűjthették a környezetükben levő különféle értékeket a felvidéki magyar iskolák csapatainak tanulói. Egy interaktív QR kódos felvezető kör során, ahol is hat kérdésre kellett helyesen válaszolniuk, a fiatalok megbizonyosodhattak arról, hogy a zsebükben lapuló mobiltelefon akár lexikonná, vagy honismereti könyvvé is változhat, miáltal játékosan hasznos tudás birtokába kerülhetnek.
Az interaktív kvízt követően a csapatok feladatul kapták egy lokális neves személyiség, illetve a tájegységhez tartozó klasszikus vagy éppen speciális recept bemutatását. A feladatokat 16 csapat teljesítette, és a csapatokat drukkerek segítették. A drukkereknek szintén egy helytörténeti kvízjáték során kellett bizonyítaniuk, és ha helyesen töltötték ki a játéklapot, ponttal jutalmazhatták csapatukat. Az elején nem is gondoltuk volna, hogy a drukkerek a végső sorrendet is masszívan befolyásolhatják. Pedig ez történt, hiszen azok a csapatok jártak legjobban, akik a legtöbb drukkert tudták összetoborozni saját maguknak.
Végül is a nagymegyeri Plauter-Kúriában megrendezett döntőbe felkészítő tanáraikkal tizenegy csapat kapott meghívást, és további öt csapat pedagógusa lehetett jelen. A csapatok feladata a döntőben csupán annyi volt, hogy ismertesse a felkészülés, az értékgyűjtés folyamatának legérdekesebb, legmeghittebb pillanatait. Mivel nem konkretizáltuk az előadás formáját, így egymástól nagyban eltérő produkciókat hallhatott a közönség, de épp ez volt a cél. A zsűri neves magyarországi és szlovákiai magyar szakemberekből állt: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Szakáli István Loránd, Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára; Pathó Marianna, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője; Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora és Varga László, helytörténész, Nagymegyer.
A vetélkedő döntőjét közismert felvidéki magyar zenekarok, szólisták műsorai színesítették, továbbá a csoportok tagjai egy rögtönzött vásár során levásárolhatták a feladataik helyes megoldásáért helyben kifizetett bért, avagy az egy napig érvényes helyi pénzt, a felvidéki tallért. A tallérokért a csoportok kézműves termékeket, ételt-italt, vadonatúj és antikvár könyveket, továbbá fődíjként egy-egy fényképezőgépet vihettek haza.
Aki kíváncsi a vetélkedő hangulatára és az azt övező vásári forgatagra, az tekintsen bele a Kárpát Expressz műsorába:

A  Felvidéki döntőn forgatott műsort 2017. február 19-én, vasárnap, 13:35-kor az M1-es csatorna sugározza a Kárpát Expressz című műsorában.

A vetélkedőről:

Fullscreen Mode
Rövid URL
ID88944
Módosítás dátuma2017. június 15.

Hibát talált?

Üzenőfal