Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A Dunaszerdahelyt újraálmodó Makovecz Imre tiszteletére avattak emléktáblát

A Dunaszerdahelyt újraálmodó Makovecz Imre tiszteletére avattak emléktáblát

2017. június 26-án avatták fel a Dunaszerdahelyi Városháza torony alatti bejáratánál a kétszeres Ybl-díjas és Kossuth-díjas műépítész, Makovecz Imre (1935–2011) emléktábláját, aki 1998-ban lett városunk díszpolgára. Az organikus építészet magyarországi mesterének elévülhetetlen érdemei vannak a mai dunaszerdahelyi városkép kialakításában.

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, annak igazgatója, Huszár László, és Dunaszerdahely korábbi polgármestere, Pázmány Péter kezdeményezésére felállított emléktábla megnyitóján elsőként dr. Hájos Zoltán mondott beszédet, melyben elsőként Makovecz életútjával ismertette meg az ünneplő hallgatóságot.

„Városunk polgárai Makovecz Imrét elsősorban tervezői munkája nyomán ismerik… (…) Makovecz Imrének, és építész kollégáinak köszönhetően megváltozott a korábbi sivár, panelrengetegből álló dunaszerdahelyi városkép. A városháza Dunaszerdahely emblematikus épületévé vált, a tempom körüli tér is emberközelibbé vált, és a Fő utca is hangulatosabbá szelidült” – mondta a polgármester, és egyben megköszönte Pázmány Péternek és Huszár Lászlónak, hogy kezdeményezői voltak az emléktábla városházán történő elhelyezésének, valamint Lipcsey György helyi szobrászművésznek, hogy megálmodta az emléktáblát.

„Ezzel az emléktáblával méltóképpen adózik Dunaszerdahely városa Makovecz Imre emlékének” – fogalmazott a polgármester.

A másik ünnepi szónok Siklósi József építészmérnök, Makovecz Imre egykori munkatársa volt.

„Ennek a történetnek két főszereplője van: Dunaszerdahely és Makovecz Imre. A város akkoriban egy nagy lakótelep volt – templommal a közepén. Makovecz azt mondta: úgy tesszük szép várossá Dunaszerdahelyt, hogy visszavisszük az életet a belvárosba. Ezért körbejártuk a csallóközi falvakat, fotóztuk a régi épületeket és aztán azokat álmodtuk ide a városba vissza” – emlékezett vissza Siklósi.

„Mi dunaszerdahelyiek nagyon sokat köszönhetünk Makovecz Imrének – neki és munkatársainak köszönhető városunk mostani képe. Köszönöm ezért mindazoknak, akik akkoriban együttműködtek vele, szebbé tenni városunkat” – mondta Pázmány Péter korábbi polgármester pohárköszöntőjében.

Az emléktábla avatóján többek között részt vett Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Nagyszombat megyei képviselő, mons. Szakál László János katolikus esperes, Karaffa Attila, a városi kulturális bizottság elnöke, Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész, az emléktábla alkotója, Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője. Városunk mindkét alpolgármestere, dr. Horváth Zoltán és A. Szabó László, városunk képviselői közül Bachmann László, Herceg Andrea, Horváth Kinga, Molnár Zoltán, Nagy Iván, Sebök Pál, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal elöljárója, Bubniak Júlia, valamint több főosztályvezető.

Forrás: dunaszerdahelyi.sk, parameter.sk

TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]
Rövid URL
ID91704
Módosítás dátuma2017. június 27.

Hibát talált?

Üzenőfal