Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A Csemadok 65. évfordulójára emlékeztek Pozsonyban

A Csemadok 65. évfordulójára emlékeztek Pozsonyban

csemadok-65-pzsonypuspoki-jegh-izabella

Jégh Izabella

A  Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya 2014. március 31-én műsorral egybekötött ünnepi ülést tartott a Szövetség 65. évfordulója alkalmából. A keretműsorban a Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda, valamint a Duna-utcai Alapiskola és Gimnázium diákjai szerepeltek. A keretműsor másik részében a Csemadok Pozsonyújvárosi Alapszervezete, azaz a Szőttes Kamara Táncegyüttes mutatott be legújabb műsorából. Az ünnepi ülésre elfogadták a meghívást azok a szervezetek, akikkel a választmány már évtizedek óta együttműködik. Jelen volt a bécsi „Europ” Club elnöke Dr. Smuk András, a CSMMSZ Brünni Alapszervezetének elnöke Fazekas Mónika, aki a prágai Szövetség nevében volt jelen, valamint a brünni alapszervezet titkára Ambrus Tünde, ott volt a somorjai Híd vegyes kar karnagya Hecht Anna és a Csemadok Somorjai Alapszervezetének elnöke Nagy Péter, továbbá az iskolák képviselői, illetve a szomszédos területi választmányok titkárai. Az ünnepi ülést jelenlétével megtisztelte Magyarország nagykövete, Dr. Balogh Csaba, a pozsonyi Balassi Intézet igazgatója Kollai István, valamint a Csemadok országos elnöke Bárdos Gyula és titkára Görföl Jenő. Ünnepi beszédében az elmúlt időszak munkáját az elnöki teendőkkel megbízott választmányi titkár foglalta össze. Kiemelte, az alapszervezetekben tevékenykedő személyek nagyarányú társadalmi munkáját, amelynek köszönhetően, a főváros kellős közepén, siralmas anyagi körülményei ellenére is még mindig jelen van a magyar szó, jelen van a magyar kultúra. Elmondta, hogy azért van még Csemadokunk, mert a Szövetséget a tagok, a vezetők szeretete, élni és tenni akarása tartja életben a saját anyagi és az anyaországi támogatások segítségével. Az ünnep alkalmával az alapszervezeteknek okleveleket, az együttműködő szervezeteknek köszönőleveleket nyújtottak át apró ajándékok kíséretében. Posztumusz Oklevelet kapott Nagy József grafikus, festőművész, aki 26 éven keresztül rajzolta a Városi Kulturális Napok Krónikájába a „Napok” címerét és rajzaival, grafikáival díszítve készítette a meghívókat. Helyét most lánya Klaučová Nagy Gabriella vette át, aki ugyanolyan szeretettel végzi a munkát. A másik Posztumusz Oklevelet a választmány néhai elnöke Duka Zólyomi Árpád kapta, amely a városi választmány megőrzésében marad, mint a Nemzetek megmaradásáért kapott Posztumusz Díj. A választmány titkára sajnálatát fejezte ki a felett, hogy e két személyt, a választmány, már sokkal korábban nem javasolta Életmű-díjra.
Az ünnepi ülést a rendkívüli Pozsonyi Konferencia előzte meg, amelyen elnököt, alelnököt és titkárt választottak a küldöttek.
A Csemadok pozsonyi Városi Választmánya új elnökévé Jégh Izabellát, a jelenlegi titkárt választották a küldöttek. Az alelnöki tisztséget, Molnár Rozália, a Csemadok Pozsony-óvárosi Alapszervezetének elnöke tölti be és a választmány titkára, Lengyelné Kozári Beatrix lett.

Fotó: Czyzyk László

csemadok-65-pzsonypuspoki-smuk-bardos

Dr. Smuk András, a bécsi „Europ” Club elnöke és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke

csemadok-65-pzsonypuspoki-resztvevok

A résztvevők

TelepülésPozsonypüspöki [Podunajské Biskupice]
Rövid URL
ID56300
Módosítás dátuma2014. április 2.

Hibát talált?

Üzenőfal