Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

– A Csemadok Országos Elnökségének nyilatkozata

Június 18-én Ipolynyéken tanácskozott a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok Országos Elnöksége. Az ülés résztvevői az eddig megvalósult országos rendezvények közül értékelték a Duna Menti Tavaszt, az Országos Népművészeti Fesztivált és a Csengő Énekszót. Az elnökség ezen kívül foglalkozott a Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepség előkészületeivel. Természetesen a szövetség tagjait és választott szerveit is foglalkoztatják az utóbbi napok politikai történései. A Csemadok a rendszerváltást megelőzően motorja, egyik fő szervezője és megvalósítója volt a kisebbségek érdekvédelmének. 89 után pártoktól független szervezetként határozza meg önmagát, de tagjai tagjai továbbra is szerepet vállalnak a hazai társadalmi és politikai életben. Az elnökség tagjai remélik, hogy a szlovákiai magyarság a meglévő politikai véleménykülönbség ellenére is képes lesz a kultúra érdekében történő egységes fellépésre. A Csemadok alapszervezeteinek eredményessége, munkájuk elismerése és támogatása nagyban függ a települési önkormányzatoktól és a most formálódó új kormánytól. A testület a tanácskozás végén nyilatkozatot fogadott el.

Nyilatkozat

A Csemadok Országos Tanácsának Elnöksége reményének ad hangot, hogy Szlovákiában véget érhet a populista, kisebbségellenes politika, és az új kormány létrehozását előrevetítő nyilatkozat megfogalmazói végre újra az európai értékek mentén, az egyenjogúság és egyenrangúság elveinek alapján tekintenek majd az ország minden polgárára.
A Csemadok Országos Tanácsának Elnöksége az elkövetkező időszakban is következetesen felvállalja a Szlovákiában élő magyarok érdekvédelmét, kultúrájának fejlesztését, az anyanyelvi iskoláinkkal való együttműködést, és támogat minden olyan kezdeményezést, mely európai módon segíti elő az országban élő többségi nemzet és az itt élő nemzeti kisebbségek együttélését.
Támogatja a meghatározó szlovákiai kisebbségek 2010. március 22-23-án, Ipolynyéken elfogadott nyilatkozatát, mely anyanyelvük, kultúrájuk intézményi hátterének kiépítését, anyanyelvi iskoláik megerősítését kéri, és ennek kapcsán mielőbbi egyeztető tárgyalások megkezdését javasolja az összes Szlovákiában élő nemzeti kisebbség képviselőjével és a felálló új kormány illetékes szerveivel.
A Csemadok Országos Tanácsának Elnöksége szeretné, ha az új szlovák kormány programjába belekerülne egy átfogó kisebbségi törvény elfogadásáról szóló nyilatkozat, mely végre európai módon rendezhetné az itt élő összes kisebbség jogállását, kultúrájának támogatási rendszerét, valamint fejlődésének feltételeit az európai kisebbségi normáknak megfelelően. Ennek elfogadására Szlovákia már ígéretet tett az Európai Uniónak. Ezzel kapcsolatban kéri az új kormányt, hogy hozzon létre egy állandó fórumot, mely az érintett kisebbségek bevonásával előkészítené a kisebbségi törvényt, a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényt, valamint a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását az EBESZ Kisebbségi Főbiztosának ajánlásai alapján. Az előző évek rossz gyakorlatához hasonlóan ne hozzanak, készítsenek elő törvényeket rólunk, nélkülünk.
A Csemadok Országos Tanácsának Elnöksége szeretné, ha a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, mint Közép-Európa legnagyobb kulturális szervezete, valamint az itt élő nemzeti kisebbségek kiemelt szervezetei, társadalmi súlyuknak megfelelően külön törvényben rögzített állami támogatást kapnának működésük folyamatos biztosítására, hiszen munkájuk során számos olyan állami feladatot is ellátnak az ifjúságpolitika és a kisebbségek társadalmi beilleszkedése során, amit saját erőből képtelenek a XXI. század elvárásainak megfelelő szinten finanszírozni.

Ipolynyék 2010. június 18.

A Csemadok Országos Elnöksége

Rövid URL
ID34307
Módosítás dátuma2010. június 21.

Hibát talált?

Üzenőfal