Gyere rózsám a fal mellé

1. Gyere rózsám a fal mellé,

MűfajFelnőttek népdalai / dudanóta
GyűjtőPongrácz Zoltán
MegyeKomárom
TelepülésSzimő [Zemné]
HozzászólásKR_6006, KR_07480. A lap alján Pongrácz írásával: „Rögtön utána!” Kodály ceruzás írásával pedig: Fére gatya péntöl. 2 2 2 .” (szótagszáma: 6. 6. 8. 6.) A kotta mellett szintén Kodály bejegyzése: „eleje mint ½ is.” A két dallam eredetileg egy lapon volt. A támlap a sorzáróhangok szerinti rendszerezéskor el lett vágva, ezért kapott két külön nyilvántartásiszámot. Kodály azonban gondosan ráírta a tudnivalókat a támlapokra; a Fére gatya kezdetűre ezt: „8. 8. 8. 8. Egy dudanóta: 5 1 5 toldaléka”. Pongrácz gyűjtésének megfelelően itt egyben, a toldalékkal együtt adjuk közre a dudanótát./ Megjegyzendő, hogy Pongrácz mindenhol rövid i-vel írta a falu nevét (talán a tájnyelvi ejtésnek megfelelően), Kodály viszont szabályosan, hosszú í-vel írta rá a támlapra. (11a., 11b. fakszimile). Említendő még, hogy e versike változataiban pentő-menkő-t, vagy péntű-ménkű-t szoktak rímként énekelni.
AdatközlőNagy Gy. Ferenc
Születés éve45 éves