Este van már hét óra

1. Este van már hét óra,

Úgy is te vagy – libizári labzom,
Mátetuli, matulári, titituli – a párom.

MűfajFelnőttek népdalai / párosító
TelepülésGhymes, Gimes [Jelenec]
HozzászólásVáltozatait a párosító énekek között hiába keressük. Ez a láncnóták típusához tartozó un. „Libizáré” családba tartozó ének, más tréfás csúfolódó szövegekkel, párosult. Dobszay László megjegyzi, hogy „ha kísérletképpen a zenei bővülést kihagyjuk, a forma visszavezethető egy kétsoros, periodizáló, lényegében pentaton alapanyagra, melynek két sora kvintváltásra emlékeztető ereszkedést mutat. A nyugatias forma tehát egy régebbi ma-gyar melodikus hagyománnyal kapcsolódott össze.” 24 Mivel az itt közölt dallam refrénes, nézzük meg, hogy vélekedik erről Vargyas Lajos: „A refrénes forma sokszor a modern külső alatt is elárulja a dal középkori, nyugati származását. … A francia refrén nemcsak a vers-szak végén jelenik meg, hanem elején, közepén is, sőt körülfonhatja a vers-szak változó részét. Könnyű ezeket a tulajdonságokat felismerni a ‘libizáré labzom’, ‘új idrom fidrom’ és hasonló refrénekkel ismert plagális dúr-moll, 3-4 soros dalokban.”
AdatközlőBányi Antalné Reczika Teréz
CímSemmit sem vétettem Nyitra városának