Csön csön gyűrű galamb gyűrű

Csön csön gyűrű,
Itt add ki!

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
MegyePozsony
TelepülésLég [Lehnice]
HozzászólásEgyszerűbb körjátékok: Gyűrüsdi // Az egész nyelvterületen elterjedt, változatokban igen gazdag játéktípus. Cselekményének lényege a következő: a játékosok sorba vagy körbe ülnek (néha állnak), elől összezárt tenyerekkel. Mindannyian énekelnek, miközben az egyik játékos (az osztó, adogató, dugdosó, gyűrűs, angyal stb.) összetett tenyerei között egy gyűrűvel (vagy más apró tárggyal) sorra beleteszi a kezét a többi játékos tenyerébe, majd a dal végén a gyűrűt észrevétlenül valamelyikük kezében hagyja. Ekkor behívja azt a játékost, akit kiküldtek vagy félreállítottak, hogy találja meg a gyűrűt. Ha megtalálja, szerepet cserélnek, ha nem találja meg, vagy új keresőt választanak, vagy őt küldik ki újra, és zálogot ad.
AdatközlőBeronszky Istvánné
Módosítás dátuma2019. július 26.