Bújj bújj zöld ág zöld levelecske

Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske,
Nyitva van a városkapu, átmehetünk rajta.
Nyisd ki asszony kapudat, kapudat,
Hadd kerüljem váradat, váradat.
Liliomszállal, liliomszállal.

Fiúk, lányok összefogóztunk. Ketten kaput tartottak, a többi átbújt alatta. A dal végén lecsukták a kaput. Aki benne maradt, attú megkérdeztük, hogy hová akar menni, körtéhö vagy almáho.

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
MegyeKomárom
TelepülésCsicsó [Číčov]
HozzászólásSzerepváltó és szerepcserélő körjátékok: Hidasjáték // Nagymegyeren, ahol liliomhoz vagy rozmaringhoz lehetett menni, a következő párbeszéd folyt a játékos és a kaputartók között: – Cin, cin, bum, bum, mi van az ajtón? Egyik kaputartó: – Angyal aranypálcávú. – Mit keres? – Aranyos gyémántot, ezüst liliomot. – Cin, cin, bum, bum, mi van az ajtón? Másik kaputartó: – Ördög vasdurunggal. Fütykös, mocskos mosogatórongyos rozmaring.
AdatközlőKomjáti Józsefné Speciár Mária
Leltári számag-tibor-aranykert-075-b