Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

* 1932, Tejfalu – † 2004, Somorja / képzőművész, pedagógus

Tejfalun született, 1953-ban Komáromban érettségizett, a Pozsonyi Pedagógiai Főiskolán szerzett tanári oklevelet 1959-ben képzőművészeti nevelés-ábrázoló geometriai szakon. Ekkor kezdett tudatosan foglalkozni a festészettel. Szellemi példaképe a Magyarországra települt Tallós Prohászka István festőművész volt.
1981-ig a Somorjai Magyar Tannyelvű Gimnáziumnak, majd a Somorjai Németh-Samorínszky István Művészeti Alapiskolának a tanára volt, ez utóbbi intézmény képzőművészeti tagozatának a vezetője is.
Hűséges ragaszkodással szerette a Felső-Csallóközt. Saját látásmódjával, saját énjével gazdagítva örökítette meg szeretett szülőföldjét. De a tájképfestés mellett helyet kapott munkásságában a néprajzi ihletettségű tematika is. Okkal csodálhatók meg portréi és csendéletei. Alkotói sokrétűségét bizonyítják akvarelljei és rajzai is.
Somorján hat kiállítása volt (az utolsó az életműkiállítás 2003-ban), Dunaszerdahelyen kettő, de szívesen állított ki kisebb falvakban is (Csenke, Felbár, Tejfalu).

Kategóriaregionális
Életéhez kapcsolódó településekSomorja [Šamorín], Tejfalu [Mliečno]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi körképzőművész / pedagógus
ForrásinformációkSkriba Pál /1932−2004/ Cz.M és P.O, in: Komáromi Öregdiák, A komáromi magyar gimnázium BARÁTI KÖRÉNEK 12. Hírlevele, 2007. szeptember IV. évfolyam 3.
ID74023
Módosítás dátuma2016. március 11.

Ha hibát talált, jelentse!

Üzenőfal