Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Bayer István

Bayer István

* Eperjes, 1909. május 22. –  † Budapest, 1994. április 27. / matematika-fizika szakos középiskolai tanár, tankönyvszerző, Kossuth-díjas (1958)

Édesapja Sáros megyei (Nádfő) földműves család sarja volt, aki egyházi támogatással végezte el tanulmányait és lett matematika-fizika szakos tanár. 1904–1911 között az Eperjesi Királyi katolikus Főgimnáziumban tanított, amikor fia megszületett. Két évvel később a Mezőkövesdi Király Katolikus Főgimnázium megalapítására kérték fel, ezért a család oda költözött. Bayer István itt végezte el elemi és középiskolai tanulmányait. 17 évesen érettségizett 1926-ban és az Eötvös József kollégium tagjaként a budapesti tudományegyetem hallgatója lett, ahol 1931-ben matematika-fizika szakos tanári oklevelet szerzett. Mivel nem volt szabad tanári állás, felügyelő tanár lett az Egri Érseki Szent József Diákotthonban. Közben elvégezte az Egri Érseki Jogakadémiát és 1936-ban államtudományi doktori címet szerzett a pécsi tudományegyetemen. 1932-től a pesterzsébeti Kossuth Lajos fiúgimnáziumban tanított óraadó, majd helyettes, végül 1937-től rendes tanárként. 1945 januárjában a szovjet katonai parancsnokság igazoltatásra rendelte be, és ebből két évig tartó kényszermunka lett a Donyec medencei szénbányákban. 1947 augusztusában tért vissza Magyarországra és 1952-ig különböző középiskolákban fizikát oktatott. 1952-ben Öveges József javaslatára kinevezték Pest megye fizikatanítási szakfelügyelőjévé és az 1952 júliusában létrehozott Központi Pedagógus Továbbképző Intézet fizikai tanszékének vezetőjévé. Ebben a minőségében tanári segédkönyvek írása és szerkesztése is a feladatai közé tartozott. Elsősorban a korszerű magyarországi középiskolai fizikaoktatás megszervezésében és a fizikatanárok továbbképzésében játszott fontos szerepet. Munkásságát 1958-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Kategóriaországos
Életéhez kapcsolódó településekEperjes [Prešov]
Működési ideje20. század
Tevékenységi körtanár
ForrásinformációkLacza Tihamér: A tudomány apostolai, Magyar tudósok nyomában a mai Szlovákia területén, I-II. kötet, Madách Kiadó, 2013
Rövid URL
ID111858
Módosítás dátuma2020. február 27.

Hibát talált?

Üzenőfal