Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Négy határon át – vetélkedő

NÉGY HATÁRON ÁT
ERDÉLY, MURAVIDÉK, VAJDASÁG, FELVIDÉK 
VETÉLKEDŐ

 


REGISZTRÁCIÓ – DRUKKEREK JÁTÉKA

FELHÍVÁS

REGISZTRÁCIÓ

DRUKKEREK JÁTÉKA

FELHÍVÁS

A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói (Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és az NMI Művelődési Intézet) közösen „Négy határon át“ interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket a határon túli régiókban és az anyaországban élő nemzedékek számára.
Célunk, hogy attól függetlenül, hogy határok választanak el bennünket, tudatosítsuk, ezek a régiók összetartoznak hagyományukban, örökségükben csakúgy, mint a jelenben történő fejlesztéseikben, amelyek egyik fontos alappillére és jövőjének meghatározója a helyi értéktár. A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre vannak késztetve, értékeket őriznek és teremtenek, illetve ismerik meg és fogadják el a másokét. Az elnyert tudás pedig tovább hasznosítják ki-ki a saját közösségében – így él a Kárpát-medence. Az egyes régiókból azok az intézmények fognak össze, amelyek az eddigiekben is működtették a külhoni nemzetrész értékárát vagy meghatározó részt vállaltak ennek éltetésében, illetve végezték a helyi értéktárak módszertani segítését.

Célcsoportok: a külhoni és anyaországi magyar általános iskolák felső tagozatos és középiskolák diákjai. A vetélkedőre csapatok jelentkeznek, amelyek 4 főből és egy vezető pedagógusból állnak.

A pályázat kiemelt célja:
1. a külhoni magyar értékek megismerése, ezek megőrzése a következő generációk számára,
2. értéktárak létrehozásának segítése a általános iskolák, középiskolák, civil szervezetek, önkormányzatok együttműködése által,
3. a nemzeti értékek (külhoni) gyűjtése, rendszerezése és megismertetése a fiatalok bevonásával.

A Négy határon át – Vajdaság, Felvidék, Muravidék, Erdély, valamint anyaországi csapatok – vetélkedő négy külhoni régióban zajlik, azonos szerkezetben és rendszerben, majd a regionális fordulók győztes csapatai Magyarországon tartják a Kárpát-medencei döntőt, ahol személyesen találkoznak (tervezett helyszín: Lakitelek) és mérik össze tudásukat. A vetélkedőbe magyarországi csapatokat is várunk, szervezőnek a Nemzeti Művelődési Intézetet kérjük fel.

A vetélkedő rendszere, feladattípusai:
Regisztráció – minden régióból 1-1 kérdés szerepel az űrlapon, amelyre ha válaszol a csapat, akkor tud csak regisztrálni és megkapja a vetélkedő jelvényét.
Drukker-játék: a vetélkedőt segítők (drukkereket) gyűjtő űrlapos játéka; minden drukker megválaszolja a kérdéseket, amiért kisebb ajándékot nyerhet, az űrlapon kiválaszthatja a vetélkedőbe benevezett számára szimpatikus csapatot, amelyet egy ponttal jutalmazhat. Sőt, egyéb drukkereket (közösségeket) szerezhet, így erősítve saját iskolájának csapatát. A Drukker-játék iskola – iskola találkozókat, személyi barátságokat is generálhat.

  1. forduló: Virtuális feladatlap (pl. Mátyás király emlékek…). Minden résztvevő vidékéről lesznek kérdések. A csapatok ugyanazokat a kérdéseket kapják meg, amelyek átfogják a teljes Kárpát-medencét.
  2. forduló: Kvíz-játék online a SzMMI honlapján. Időkorlátos! Megnyitástól számítva meghatározott perc alatt kell a feladatot elvégezni.
  3. forduló: Helyi értékek feldolgozása csoportosan (csapatonként  1-4, eddig feldolgozatlan, amely még nincs benne a helyi értéktárakban).

Regionális döntő: formája helyszíni prezentáció, ami összefoglalja a diákok munkamódszerét és élménybeszámoló is egyben.
Országos, anyaországi döntő: 2-3 csapat juthat tovább régiónként.

Ütemezés:
– a vetélkedő meghirdetése / 2018. augusztus 20. –  / 2018 október 8-ig: – A csapatok felállása és regisztráció, a drukkerek játékának kezdete /
1. forduló. A feladatlap (űrlap) kitöltése / 2018. október 20-ig
2. forduló. A kvíz lejátszása (időkorlátos!) / 2018 november 5-én 10.00 órától 16.00 óráig
3. forduló, 2019. január 15-ig / A helyi értékek felkutatása és feldolgozása
– Külhoni, regionális döntők / 2019. februárjában
– Kárpát-medencei döntő Magyarországon / 2019. április folyamán

REGISZTRÁCIÓ

Jelentkezés határideje: 2018 október 10-ig (a csapatok felállása és regisztráció)
A benevezett csapat “fantázianevet” választ magának. A csapatok a regisztráció, és a válaszok megadása után a szervezőktől megkapják a vetélkedő jelvényét.

Itt regisztrál a csapat!

KÖZÖSSÉGBEN AZ ERŐ!

A vetélkedőt segítők (drukkerek) játéka; kitöltésekor minden drukker az űrlapon a kérdések megválaszolása után kisebb ajándékot nyerhet (könyv, CD, DVD, az intézetek terméséből), amit saját maga választ ki, illetve kiválasztja az űrlapon felsorolt, a vetélkedőbe benevezett csapatot, amelyeket így egy ponttal jutalmaz. Sőt, egyéb drukkereket (közösségeket) is szerezhet, erősítve saját iskolájának csapatát. A drukker-játék iskola-iskola találkozókat, személyi barátságokat is generálhat.

Játékidő: A vetélkedő zárásáig, vagyis 2019. március 18-ig.

Drukkerek játéka – kattints!

FELADATSOROK

1. FELADAT

2. KVÍZJÁTÉK

3. HELYI ÉRTÉKEK GYŰJTÉSE

1. feladat

Az első megoldandó feladatok  2018. november 4-től – 2019. február végéig.
Megoldandó feladatok (pl. Mátyás király emlék a városból…). Nyolc kérdést tartalmazó, nemzetrészként 2 kérdéssel. A kérdéssor átfogja a teljes Kárpát-medencét (Felvidék, Muravidék, Vajdaság, Erdély).
Pontszám: Egy-egy helyesen megfejtett kérdés értéke: 5 pont.

A kérdést a gombra kattintva éri el:

1. feladat – Kattints!

2. Kvíz-játék online

Feladat a kvíz lejátszása.
Meghatározott időpontban nyitott: 2018 november 5-én 10.00 órától 16.00 óráig.
Pontszám: a kvízben elért pontszám.
A kvíz megfejtése után megjelenő eredmény-oldal alján lehet beregisztrálni magát az eredményt és a kért azonosítókat.

Időkorlátos! Megnyitástól számítva meghatározott perc alatt kell elvégezni.

Kvíz játék – Kattints!

3. Helyi érték gyűjtése, feldolgozása 

és feltöltése csoportosan (egy csapat 1-4 helyi értéket dolgozhat fel).
A helyi értékek felkutatása és feldolgozása. Bármi lehet, de csak eddig feldolgozatlan, tehát olyan, amely még nincs benne a külhoni értéktárban).
Játékidő: 2018. november 4-től – 2019. január 15-ig.
Pontszám: értékenként 30 pont.

Felvidéki Helyi értékek feltöltése – Kattints!

Erdélyi Helyi értékek feltöltése – Kattints!

Vajdasági Helyi értékek feltöltése – Kattints!

Muravidéki Helyi értékek feltöltése – Kattints!


INFORMÁCIÓK

BEJELENTKEZETT CSAPATOK

RÉSZEREDMÉNYEK

BEJELENTKEZETT CSAPATOK

Fullscreen Mode

Felvidék70%

Erdély85%

Vajdaság55%

Muravidék75%

KÜLHONI – KÁRPÁT-MEDENCEI DÖNTŐK

KÜLHONI - KÁRPÁT-MEDENCEI DÖNTŐK

Időpontok, helyszínek:
2019. februárjában a külhoni, regionális döntők zajlanak.
2019. áprilisában kerül sor a Kárpát-medencei döntőre, Magyarországon