logo


21 találatok száma

Ágh Erzsébet (bábkészítő)

A Pozsonyeperjesi Ugri-Bugri bábcsoport vezetője, rendezője. A csoport bábuinak  készítése mellett gyöngyfűzéssel, gyöngyszövéssel, papírhajtogatással, papírfigurák, rongybabák készítésével foglalkozik.

Kategóriabábkészítő
TelepülésPozsonyeperjes [Jahodná]

Dovčik Peter (fazekas)

A hagyományos népi kultúra mestere. Saját termékeiből szakmai bemutatókat tart. Állandó látogatója a Duna Menti Tavasznak.
A kommunikáció nyelve: szlovák.

Kategóriafazekas
Település

Fazekárium kft. (fazekas)

Bencsics Ákos fazekas vagyok. 12 éves korom óta erre a mesterségre készültem, a nyarakat az óbányai Kürthy György fazekasmesternél töltöttem. Szakmai tanulmányaimat Modorban (Szlovákia) kezdtem, és Mezőtúron (Magyarország) folytattam Tóth Géza fazekas irányítása alatt. A szakiskola elvégzése után Kovács László fazekasmesternél inaskodtam Kalocsán. 1991-től Ausztriában egy fazekasműhelyben dolgoztam. Családi vállalkozásunkat, az FAZEKÁRIUM Nép- és Iparművészeti Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságot 2004-ben alapítottuk. Dél-komáromi műhelyünkben a kerámiák szabadkézzel, kézimunkával, hagyományos technikával készülnek. Bemutatótermünkben megvásárolhatóak az általunk készített termékek és egyedi elképzeléseket is megvalósítunk. Szeretettel várjuk személyesen is műhelyünkben és bemutatótermünkben.

Kategóriafazekas
Település

Geleta Katalin (kézimunkázó)

Már gyermekkorától vonzotta a kézimunkázás világa, amit nagymamája szerettetett meg vele. Azsúr és Toledó (szálhúzásos) technikával varr blúzokat, ruhákat. 2011 októberétől Hetény község és környéke ügyes kezű lányait, asszonyait tanítja ezekre a technikákra.

Kategóriakézimunkázó
TelepülésHetény [Chotín]

Horváth Róbert (fajáték készítő)

Tíz éve foglalkozik fajátékok készítésével. Foglalkoztatja a népi hagyomány, a fafaragás, a kopjafák készítése, és a régi bútorok felújítása, restaurálása. Játékai bemutatásával részt vesz különböző rendezvényeken.

Kategóriafajáték készítő
TelepülésAlistál [Dolný Štál]

Huszár Kata (üvegfestő)

Tagja a Bihari Kör hagyományőrző csoportnak és a Kerek Kő Közművelődési Közösségnek. Gyerekkora óta rajzol, fest. Kiállítása 2010 tavaszán Nagylégen volt. Üvegfestéssel közel egy évtizede foglalkozik.

Kategóriaüvegfestő
TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]

Iski Lívia (üvegolvasztó, rogyasztó)

márkanév: cynthia design

Kategóriaüvegolvasztó, rogyasztó
TelepülésKassa [Košice]

Kerek Kő Közművelődési Közösség (hagyományőrző csoport)

A Kerek Kő Közművelődési Közösség a szlovákiai magyarság kultúrájának közvetítését és nemzeti tudatának megőrzését vállalta fel. A közösség szakmai kapcsolatot tart fent a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel.
Közösségi és művészeti rendezvények – kézműves foglalkozások, családi napok – szervezését és megvalósítását tűzte ki célul. Feladatának tartja, hogy rendezvényein a gyermekek számára készségfejlesztő, kreatív foglalkozásokat biztosítson. A közösség eddig népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal szerepelt a kulturális rendezvényeken, főleg a Csallóközben.
A foglalkozások tartalma volt: szabadtéri ügyességi játékok, agyagozás, gyöngyfűzés, papír- és textiltechnikák, üvegfestés, egyéb kézműves technikák (természetes anyagokból készített tárgyak).
A közösséget a Csemadok jegyzi 2008 óta, programokat a 2011-es évig szervezett, jelenleg nem működik aktívan.

Kategóriahagyományőrző csoport
TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]

Kollár Erika (tűzzománc)

Tűzzománc technikával fülbevalók, házszámok, ékszerek készítése; gravírozás fémre, fára, üvegre (tollak, öngyújtók, poharak, palackok, tálak).

Kategóriatűzzománc
TelepülésKürt [Strekov]

Makó Márta (ékszerkészítő)

Sokféle technika alkalmazásával egyedi nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat készít . Az alapanyagok egy részét saját maga készíti kavicsból, speciális gyurmából.

Kategóriaékszerkészítő
TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]

21 találatok száma

15