logo


Az amatőr gyermekbábozás és színjátszás a csoportok és egyének (bábszólisták) egész évi alkotó tevékenységének bemutatkozása a bábjátékos, színjátszó és szerkesztett játékok kategóriában. Az országos döntő időpontja: 2018. május 29. – június 1.

VERSENYSZABÁLYZAT:

Fullscreen Mode

Elektronikus jelentkezési lap:

KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY FELHÍVÁSA:

Fullscreen Mode

LETÖLTÉSEK WORDBEN:

 

Bizonyára sokan tudják, hogy Csallóköz legtermékenyebb prózaírója valamikor a Megasztár tévés adását is megjárt egylemezes Csak Van zenekar frontembere volt. Szabolcs az aktív muzsikálást végérvényesen az írásra cserélte, azonban olykor-olykor zeneileg is megnyilvánul, például évente egy alkalommal fellép Az Olvasás Éjszakáján, az írókból verbuvált OlvÉjsz Band élén. Fiának idén már írt egy kisprózát, legújabb dalában pedig főszereplőként is jelen van Bence, mint Bogyóbatman. A hangulatos dalt már számos magyarországi internetes portál felkapta, annak ellenére, hogy teljesen spontán módon, konkrét tervek nélkül, pusztán szórakoztatás céljából született. Természetesen a dalszöveget és a zenét is Szabi írta, hangszerkezelésben és hangszerelésben pedig Gálffy József volt a partnere.

Íme a videó:

Életének 73. évében elhunyt Duka-Zólyomi Emese muzikológus, karnagy, könyvtáros, a felvidéki kórusmozgalom egyik meghatározó személyisége.

1944. augusztus 15-én született Pozsonyban. Ugyanitt érettségizett 1961-ben, 1969-ben elvégezte a konzervatórium fuvola szakát, majd 1979-ben oklevelet szerzett a pozsonyi Comenius Egyetem zenetudományi szakán, 1981-ben doktorált. 1969 és 2004 között a pozsonyi Egyetemi Könyvtár zenei kabinetjének vezetője, 1990 és 1997 között a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója volt.

A Szlovák Könyvtárosok Egyesülete zenei munkacsoportjának elnöke (1986−2004) volt. 1990-ben kezdeményezésére jött létre a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, amelynek két évtizeden át elnöki feladatait is ellátta. A Kadosa Pál Zongoraverseny és a Bartók Béla Zenei Találkozó egyik alapítója, állandó szervezője, a Csengő Énekszó Gyermek- és Ifjúsági Kórusok Országos Találkozójának egyik főszervezője (1993−2011), több amatőr kórus alapítója, vezetője volt. Különböző konferenciák, szemináriumok előadója, tanulmányok, könyvek, lexikonok szerzője. Kutatási témái a hangszerkészítés, a zenei művek könyvtári gyűjtése, a szlovákiai magyar zenei élet. Szakcikkei szlovákiai magyar és szlovák lapokban jelentek meg.

Munkásságát ez év novemberberében Harmónia életműdíjjal jutalmazták.

Kevesen élték olyan szerénységgel, ugyanakkor mély szakmai alázattal az életüket, mint Duka-Zólyomi Emese. Tette a dolgát, évtizedeken keresztül, elhivatottsággal és pótolhatatlanul, minden feladatában maximális teljesítményt nyújtva. Halála nemcsak a zenei élet, hanem az egész felvidéki magyar kulturális élet számára nagy veszteség. Nyugodjon békében!

az amatőr (nem hivatásos) vers- és prózamondás, verséneklés és lírai színpadok műfajának országos versenyének XXVII. évfolyama.

Fullscreen Mode

A versenyszabályzat letöltése word formátumban

Benevezési lapok letöltése:
1-5. kategória
6. kategória
7. kategória

A versenykategóriák értékelésének kritériumai: ITT

 

FELHÍVÁS:
Fullscreen Mode

A Lakiteleki Népfőiskola – az Országgyűlés és a Hungarikum Bizottság támogatásával – „Kárpát-medence kincsei” címmel vetélkedőt szervez a hungarikum mozgalom további népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében.
A vetélkedőre a Kárpát-medencei általános iskolák 7. osztályában tanuló diákok és felkészítő tanáraik jelentkezhetnek. Egy csapat 3 diákból és 1 felkészítő tanárból áll.
Jelentkezés feltétele: a vetélkedőre való felhívás mellékletében található 50 kérdésből álló feladatlap megoldása és pdf formátumban való elküldése a hungarikum.vetelkedo@parlament.hu email címre.
A beküldés határideje: 2018. január 22.

50 KÉRDÉS:
Fullscreen Mode

A feladatlapot visszaküldők 2018. február 15-ig újabb feladatot kapnak. Ennek megoldásával március 15-ig lehet pályázni az elődöntőbe jutásra.
Az elődöntő időpontja: 2018. április 24-27.
A döntő időpontja: 2018. május 10-11.
Az elődöntőnek és a döntőnek a Lakiteleki Népfőiskola ad otthont.
A vetélkedő során a feladatok a Hungarikum Bizottság által, a Hungarikumok Gyűjteményébe választott értékek ismeretére irányulnak. Mindezek mellett érdemes fölkészülni a vetélkedőn résztvevő iskolák és környékének helyi értékeiből.
Minden elődöntőbe és döntőbe jutott csapatok tagjai hungarikumokat, nemzeti értékeket nyernek. A győztes iskola jutalma egy „Alpha 1 PRO” típusú programozható robot. A döntő első három helyezett csapat résztvevői hungarikum körúton vesznek részt, melynek időpontja: 2018. augusztus 23-24.
Javasolt felkészülési anyag: www.hungarikum.hu honlapon található 67 magyar csúcsteljesítményt, értéket tartalmazó Hungarikumok Gyűjteménye.
A vetélkedő lebonyolításával kapcsolatos kérdéseire válaszolunk a hungarikum.vetelkedo@parlament.hu e-mail címen.

Budapest, 2017. november 27.

Eredményes felkészülést, jó játékot kíván:
Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja

Országos döntő, Dunaszerdahelyen, 2017. november 25-én

ÁG TIBOR DÍJ: Mészáros Magdolna, Felsőszeli

Fullscreen Mode

Letöltés wordben: ITT

november 14:
Most kaptuk ezeket a képeket a Nagymegyeri Magán Szakközépiskolából, ahova szintén eljutott az Irány a Macskarév játékunk. Ők kettőt vásároltak, épp úgy, ahogy a Hidaskürti Magán Szakközépiskola és a Bátorkeszi Magán Szakközépiskola is. Jó játékot kívánunk nekik!

november 16:
Délután Dunaszerdahelyen a Vámbéry Ármin Alapiskola diákjai is kipróbálták az Irány a Macskarév társasjátékot és tetszett nekik.

FB oldalunk: Irány a macskarév

1. A pályázat célja:
A Szlovákiában élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás és a kultúra támogatása által.
A felhívás a magyarság összetartozása jegyében értékteremtő, konkrét szellemi és/vagy tárgyi eredményt felmutatni tudó programok megvalósítására szeretne ösztönözni, az e célokat tükröző igényes, minőségi pályázatok támogatásával.

2. A pályázati tárgyak bemutatása:
I. A magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok és ahhoz kapcsolódó tevékenységek támogatása
II. A magyar közösség céljait szolgáló írott és elektronikus média, könyvkiadás támogatása
III. Civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működése, valamint a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések és ingatlan-beruházások támogatása

További információk: ITT

A Csemadok Szímői Alapszervezete, a Levédia Kör jelentkezőket vár a Kantár Csaba Ifjú Alkotók Találkozójára, amelyet december 16-án szerveznek meg Szímőn a Jedlik Házban. A találkozó célja, hogy fiatal íróink, alkotóink, művészeink bemutatkozzanak, ismerkedjenek egymással és a közönséggel. A közönség pedig megismerje a felvidéki tehetségeket. Jelentkezési határidő november 30-a. 

Olyan fiatal írók, költők jelentkezését várják, akik szívesen megmutatnák alkotásaikat a közönségnek. Amennyiben valaki késztetést érez magában, vagy van olyan ismerősük, akikről tudják, hogy verseket, novellákat, regényeket, meséket írnak küldjék el művüket, jelentkezzenek a találkozóra.

A szervezők célja a fiatalon elhunyt Kantár Csaba emlékének ápolása mellett a fiatal tehetségek felkutatása és felkarolása.

A találkozó fő műsorát a saját írásokból, alkotásokból előadott részletek alkotják, helyet kapnak a zenés, táncos produkciók is. A rendezvényre szeretettel meghívják a pályázó hozzátartozóit, barátait, családtagjait. Jelentkezni a találkozóra november 30-ig lehet.

További információk és jelentkezés a 0915 326614 a kantar.eva50@gmail.com vagy a neszmeritunde@gmail.com e-mail címen.

Kantár Csaba irodalmi tevékenysége

Miután vers írói képességeit a felvidéki magyar diákírók,- költők műhelytáborában, a Pegazus-találkozón bizonyította, bekerültek versei az AB-ART kiadó gondozásában, 1997-ben megjelent Angyalzsugor antológiába. A préda című versével az 1998-as A Család évkönyvében a szélesebb olvasótábor előtt is bemutatkozott. Ezek után gyakrabban jelentek meg versei a Szőrös Kő irodalmi lap hasábjain és az ifjúsági írótáborok és más rendezvények résztvevőjeként megismerkedett az írótársadalom képviselőivel. Ez adott neki indíttatást ahhoz, hogy tagjává váljon a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának.

Első verskötete A Rozsdát jövendölve címen jelent meg az AB-ART kiadásában.

Tagjává vált a Tatabányai Egyedül Versműhely alkotócsoportnak és így bekerül a Budapesti Magyar Napló gondozásában megjelent Asztalodon üvegróka c. antológiába. Ekkoriban már több kiadványban jelentek meg versei.

2002-ben a rákkal szemben vívott ádáz küzdelem közepette írta meg prózakötetét, amelynek néhány fejezete bekerül a PF 2002 c. antológiába. A kötettel, amelynek az Öntörvény/alkotás/ címet adta, elkészül, de kiadását már nem érhette meg. Az AB-ART kiadó jelentette meg 2003 tavaszán.

Halálát követően az AB-ART kiadó megjelentette Kantár Csaba Összegyűjtött műveit, amelyben napvilágot láttak azok a versek is, amelyek a verskötetbe nem kerültek be, valamint a performaszról készült tanulmánya. A Magyar Napló által kiadott, Az év verse 2003 c. antológiába három verse került be. Az Ister-Granum Eurorégió 2004-es Táj-kép-szó c. antológiájában két verse és egy prózai írása jelent meg.

Elkészült az Irány a Macskarév! elnevezésű társasjáték, adták hírül a készítők a sajtó képviselőinek. A több hónapos előkészület és munka meghozta gyümölcsét és mostantól megvásárolható a csallóközi társasjáték nem csak csallóközieknek.

A játék célja, hogy megismertesse a Csallóköz lakóit magával a Csallóközzel és másoknak is meséljen Európa legnagyobb szárazföldi szigetének történelméről és népi mondáiról. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatójának, Huszár Lászlónak a kezdeményezésére a játékot Angyal Sándor tervezte és Kiss Márti rajzolta. „A társasjátékot két, a Tündér Ilonáról, illetve a Szent Lászlóról szóló kifestő előzte meg, melyeket szintén Kiss Márti rajzolt. Majd amikor felmerült a társasjáték ötlete, először nem akarta vállalni a sok munkára hivatkozva, ám mikor összeült a társaság júliusban és Sanyi megmutatta a skiccet, rábólintott” – meséli Huszár László. A „vizualizáció mesterének” is nevezett Márti nélkül azonban a játék nem születhetett volna meg. „Szerettem rajzolni a játékot, de sok segítséget kaptam Sanyitól abban, hogyan is álljon össze a teljes kép, milyen mondák alapján legyen végül egésszé a játék. Kicsit bonyolult volt és sokáig is tartott, de sikerült és én élveztem a munkát. Nagyon sok mindent nyújtott nekem és tanulságos volt számomra, de biztosan tanulságos lesz a diákok számára is. El tudom képzelni, hogy akár iskolákban, a napköziben is játsszák majd a gyerekek” – ecsetelte Kiss Márti a játék rajzolója.

A játék lényege, hogy a start mezőről a célig jusson az ember. Persze ez nem olyan egyszerű, mint a gyermekkori kedvenc, az „Ember, ne mérgelődj!” játékban, hiszen itt több útvonalon is elindulhat a vándor. Minden attól függ, a játék kezdetekor kihúzott feladatlapon szereplő kihívás merre viszi az utazót. A játékot különböző úgy nevezett „akciómezők” segítik, illetve nehezítik. A zöld mezőkre lépve például a játékosoknak egy-egy kvízkérdésre kell választ adniuk, s a helyes válaszért jutalomban részesülnek. Rossz válasz esetén pedig kénytelenek kimaradni a dobásból. Így nem csak egy izgalmas játék részesei lehetnek a játékosok, de tanulhatnak is, hiszen a 100 darab kvízkártya több játék után ismétlődhet, így akarva akaratlanul ragad rá a tudás a játékosokra.

A kártyákon szereplő kérdések összeállításához a játék megalkotóinak nagyban segítségükre volt a szakirodalom, Csaplár Benedek és Ipolyi Arnold csallóközi beszámolói és gyűjtései, valamint a 20. század egyik legnevesebb Csallóköz-kutatójának, Marczell Bélának a gyűjtései, amelyek a játék által még jobban megmaradnak az utókor számára. „A cél az volt, hogy egy olyan játékot találjunk ki, amely nem csak bemutatja a Csallóközt, de aki játssza azt, akarva-akaratlan tanul is róla és annak mondavilágáról” – mondja Angyal Sándor. „A játék lényege, hogy a Csallóközt bejárva feladatok teljesítésével kell eljutnia a játékosnak Tündér Ilonához, aki a monda szerint a Macskaréven túl, Ilka szigetén él tündéreivel. A vándorok az útjuk során több csallóközi települést érintenek, számos mondai- és kitalált alakkal találkoznak, sőt, ki is rabolhatják őket a banditák” – teszi hozzá Sándor.

A játékból 1500 darab készült, melyet az Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet székházában Dunaszerdahelyen lehet beszerezni. Info: 031 552 24 78.

(as)