logo


12 felvidéki előadó mutatja be műsorát Dunaszerdahelyen

A Szlovákiai Magyar Zenekarok Szemléje a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Tumultus Polgári Társulás és a SZMAZE könnyűzenei tehetségeket bemutató és felkaroló rendezvénye, ami egyben a Kárpát-medencei Öröm a zene tehetséggondozó program felvidéki fordulója. A szemlét 2017. szeptember 16-án már harmadszor rendezik meg, azonban a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban első ízben kerül rá sor, és a tervek szerint ez lesz a rendezvény állandó színhelye a jövőben is.

A Szlovákiai Magyar Zenekarok Szemléje
• lehetőséget biztosít magyar nyelvű zenekarok szakmai megmérettetésére
• minden zenekarnak vagy szólistának 15 perc műsoridőt biztosít maximum 3 dal előadásának lehetőségével
• a produkciók után a zsűri röviden, szakmailag értékeli az adott fellépőt
• a számos értékes nyereményen túl a legjobb csapatot a zsűri delegálja a 2017. évi Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjébe Budapestre októberben.

A dunaszerdahelyi döntőbe a következő előadók jutottak be (ABC-sorrendben):
szólisták:
* Ábrahám Dávid
* Krivák Miriam
* Pastorek Cynthia Éva
* Senel Deniz
zenekarok:
* Aranymetszés
* Black Mojo
* Estendøn
* Ha Zajt Akartok
* Hant
* Kerecsen
* The Neon Cities
* Totalica

A döntősöknek szívből gratulálunk!

Újdonság, hogy a szólistákat Bertók Tóth Katalin, a zenekarokat pedig Bertók István mentorálja majd a döntő idején, illetve természetesen utána is. Ennek részleteiről, a zsűri összetételéről, továbbá a díjakról hamarosan többet is elárulunk. A szólisták produkcióit élő session zenekar kíséri majd, így az érdeklődők komplett zenei élményben részesülhetnek.

Szent István napi ünnepségek az érsekújvári járásban időrendi sorrendben
(pontos program a linkre kattintva)

 

2017. augusztus 19. szombat

Érsekújvár
– 18:00 – szentmise a Ferences templomban
– 19:00 – ünnepi műsor a Csemadok-házban, szónok: Menyhárt József, az MKP elnöke
csemadok.sk/events/event/szent-istvan-napi-unnepseg-ersekujvarban/

 

2017. augusztus 20. vasárnap

Érsekújvár
– 10:00 – Kenyérszentelő szentmise a Ferences templomban
csemadok.sk/events/event/augusztus20-ersekujvarban/

Udvard
– 10:30 – a községi múzeum előtt, 11:00-ól szentmise
csemadok.sk/events/event/szent-istvan-napi-unnepseg-udvardon/

Szímő
– 10:30-tól a Millenniumi harangláb előtt
csemadok.sk/events/event/szent-istvan-napi-unnepseg_szimo/

Köbölkút
– 11:00 – szentmise a Borromey Szent Károly rk. templomban
csemadok.sk/events/event/aug20-kobolkut/

Muzsla
– 11:00 – szentmise és kenyéráldás a Kisboldogasszony Plébánia-templomban
csemadok.sk/events/event/szent-istvan-napi-unnepseg-muzslan/

Nána
– 11:00 – ünnepi szentmise
csemadok.sk/events/event/szent-istvan-napi-szentmise-nanan/

Nagykér
– 11:30 – ünnepség a szentmise után a Sznt. István szobornál
csemadok.sk/events/event/szent-istvan-napi-unnepseg-nagykeren/

Köbölkút
– 15:00 – Vadkerti – Zsapka – Sipos koncert
– 16:00 – Térzene a Dallamvilág Együttessel Köbölkút Főterén
csemadok.sk/events/event/aug20-kobolkut/

Muzsla
– 15:00 – Települési Értéktár Biz. ünnepélyes megalapítása a Községi Könyvtárban
csemadok.sk/events/event/szent-istvan-napi-unnepseg-muzslan/

Érsekújvár
– 18:00 – Ünnepi szentmise a Plébánia templomban
– 19:00 – Koszorúzás a Széchenyi György szobornál (beszédet mond: Csáky Pál)
– 20:00 – A megfeszített – Rockopera a Lovardában
csemadok.sk/events/event/augusztus20-ersekujvarban/

 

A Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetével karöltve megrendezi a Verséneklő Együttesek VII. Szakmai Fórumát 2017. szeptember 29-30, Érsekújvárban.

A szakmai találkozó fő célja a felvidéki magyar verséneklők eszmecseréje, egymás megismerése, szakmai segítése. A megzenésített versek népszerűsítése mellett lehetőséget teremtünk a műfajban dolgozó együttesek bemutatkozására, szakmai fejlődésére – hol is tart ma ez a műfaj? További cél a műfaj bemutatása zenélő amatőr fiataloknak, zenét tanuló diákoknak és zenét tanító pedagógusoknak. A szakmai fórum (beszélgetés) pontos irányvonalát a résztvevők igényei szerint alakítjuk.

A rendezvény vendége Földes László HOBO!

A részvétel feltételei:
A szakmai találkozóra meghívót kap országos szinten minden olyan szereplő, aki a Csemadok fesztiváljain, versenyein képviseltette magát. Meghívjuk továbbá a közönség soraiba a zenélő amatőr fiatalokat, zenét tanuló diákokat, zenét tanító tanárokat. A találkozó célja, hogy kialakuljon az azonos műfajt művelők között a jó kapcsolat, valamint hogy jobban megkedveltessük a műfajt azokkal, akik a zene világában ezzel még nem találkoztak.

További feltétel a jelentkezési lap kitöltése és elküldése határidőn belül. Ezt követően kerül sor a válogatásra és a résztvevők meghívására. Az előadóknak étkezést és szállást biztosítunk.

Jelentkezés ITT  /  FB esemény ITT
Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 10.

A programmal kapcsolatos alapinformációk:

péntek:
– a délelőtti órákban koncertek diákok részére zene- és alapiskolákban,
– délután szakmai fórum – továbbképzés, szakmai tapasztalatcsere
– este 18:00 órakor koncert a nagyközönség részére,
majd örömzenélés a résztvevőknek a CSEMADOK HÁZBAN

szombat:
– délelőtt a szakmai fórum folytatása, majd ebéd után hazautazás

Kapcsolat és tájékoztatás:
Kovács Tamás, tel.: 0918 635 445, cstvujvar@gmail.com
Oblastný výbor Csemadok Nové Zámky
Hlavné nám. 7.
940 01 Nové Zámky

Kedves meghívásnak tettünk eleget 2017. augusztus 8-án a Lakiteleki Népfőiskolán, a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem keretében. A meghívás értelmében vacsorát kellett készítenünk a kedves vendégeknek azokból az ételekből, amelyet egykor Nemesradnótra látogatva fogyasztottak Pósa Lajos barátai, a Pósa-asztaltársaság tagjai. A menü annak idején a következő volt: csigaleves, töltött káposzta, ruca (kacsa) vöröskáposztával és a kálvinista mennyország elnevezésű túrós, tejfölös édes tészta. A nemesradnóti asszonyok, Koleszár Jolán és Pósa Éva az utóbbi kettőt készítették el.
Annak idején szokás volt a vendégeknek hívogatót is küldeni, amelyet a Pósa-asztaltársaság valamelyik tagja írt meg versben. Maradtunk ennél a szokásnál, mi is és készítettünk egy hívogatót Pósáné Homoly Erzsébet közreműködésével. A nap folyamán nem voltunk egyedül, mert a konyhában megfordultak a csángó asszonyok is, akik töltött szőlőlevelet, utifüvet és káposztát főztek ebédre. A vacsorához pedig segítséget is kaptunk, mert a Vajdaságról érkezett Dubac Éva mákkal gazdagon töltött rétest sütött.
Annak idején úgy mondták, hogy minden híres ember legalább egyszer vendége volt a Pósa-asztalnak. Az est vendégei részesei voltak ennek az értéknek, akik ezúttal is jó kedvűen távoztak megelégedve a nemesradnóti ízekkel és stilszerűen folytatva az estét a táncházban.

Gyurán Ágnes

Résztvevők: Albert Sarolta, Dunaszerdahely / Bittera Sophie Iman, Dunaszerdahely / Bors Lúcia, Dunaszerdahely / Csík Fejes Noémi, Rakottyás / Hencz Anna Fruzsina, Bátka / Hencz Annamária, Bátka / Kozma Bodza, Bátka / Kürti Gabriella, Pozsonyeperjes / Kürti Zsófia, Pozsonyeperjes / Ocskai Ruben, Zsíp / Rencsok Anasztázia, Rakottyás / Szombath Andor, Dunaszerdahely / Varga Kornélia, Bátka / Varga Veronika, Dunaszerdahely / Varga Zaránd, Dunaszerdahely / Vas Kristóf, Bátka
Vezetők: Benes Tarr Csilla, Dunaszerdahely / Szabó Csilla, Komárom / Várady Kornélia, Komárom

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet népzenei táborára 2017. július 12-16-a között került sor Dunaszerdahelyen. A népi énekeseket Köles Éva, a citerásokat Borsi Ferenc és Berde Sarolta oktatta. A táborban a következő településekről vettek részt: Dunaradvány, Dunaszerdahely, Érsekkéty, Érsekújvár, Nagyabony, Nagyida, Nagymegyer, Nagyölved, Nagysalló, Nemesócsa, Nyékvárkony, Ógyalla, Pánd, Szímő, Tardoskedd, Vásárút.

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Felvidéki Magyar Értéktár támogatásának köszönhetően a Balogvölgyi Értékőrzők (Barta Viktória, Nagy Isabella, Simon Mátyás Béla, Simon Zsuzsa és vezetőjük Gyurán Ágnes) 2017. július 10-től 15-ig részt vehettek a HATÁRTALANUL AZ ÉRTÉKŐRZŐK BIRODALMÁBAN elnevezésű táborban Taliándörögdön.

A tábor elsődleges célja az volt, hogy a fiatalok bepillantást nyerjenek a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat tevékenységébe. Egy bemutató alkalmával megismerkedhettek a cserkészek életével, majd állomásjáték formájában fedezhették fel Taliándörögd értékeit, amely a Művészetek Völgyének is az egyik helyszíne. Csodálatos élményt nyújt az ide látogatók számára a falu végén kiemelkedő Szent András Rom (Klastrom), a  templomok, a hűs forrású mosóház és az udvarokban imitt-amott felbukkanó jellegzetességek. Nagy értéknek számít a falu közepén fellelhető Kincsesház, amelyben helyet kap a KÖSZI bázis (Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért) is.

A hét folyamán a kárpátaljai és a felvidéki táborozók megtekintették a Kinizsi várat, ahol részesei lehettek az éppen zajló várjátékoknak. Ellátogathattak Fövényesre, hogy a nagy hőségben megmártózzanak a Balatonban. A tábor hátralévő részében szakmai ismereteket szerezhettek a fotózás, a filmezés és a riportkészítés terén, illetve kipróbálhatták a lovaglást, az íjászatot és a vívást. A játékok és a szabadidős tevékenységek alatt pedig volt idejük és alkalmuk ismerkedni és kapcsolatot építeni a többi értékőrrel.  A záróesten a helyiek Taliándörögd ízvilágát mutatták be a fiataloknak, valamint a népdalkörnek köszönhetően a vidékről összegyűjtött népdalokat.

Köszönjük a KÖSZI bázis munkatársainak a figyelmességet és a több napos gondoskodást!

Gyurán Ágnes

A Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál, közismert nevén a Kultivál ebben az évben Felvidékre látogat, s Dunaszerdahelyen kerül megrendezésre 2017. augusztus 11 és 13. között. Erre a három napra Csallóköz szívébe költözik a Kárpát-medence lelkes ifjúságának egy csoportja – Erdélyből, Kárpátaljáról, Muravidékről, a Vajdaságból és Magyarországról érkező fiatal művészek – festők, fotósok, színészek, zenészek – lakják majd be az egész várost! A színielőadások, zenei- és táncprodukciók mellett a fesztiválon találkozhatunk a résztvevő régiók hagyományaikkal, értékeikkel; illetve közéleti személyiségeikkel, íróikkal is beszélgetni lehet majd.A fesztivál vezérfonala: görbe tükör a mai fiatalokról, a „mai fiatalok” bemutatása a jövő fiataljainak – miért jó most fiatalnak lenni, milyen sztereotípiákkal kerül szembe egy fiatal ma, milyen sztereotípiákat vall a saját generációjáról, mit gondol, mik lesznek a mai fiatalság „bezzeg a mi időnkben” frázisainak sarkalatos pontjai.

A részletes program:

Augusztus 11. (péntek)
– 17:00 – Megnyitó, fotókiállítással, sajtótájékoztatóval
– 18:00 – Kultivál_on: minden régió bemutatkozik egy produkcióval
– 19:00 – Rendhagyó irodalomóra – KMTG
+ „Zene, az kell!” – Farkaš Mária növendékeinek koncertje (VMK előtti színpad)
– 20:00 – GASZTROVIZÁCIÓ (közös vacsora)
– 21:00 – Koncert majd örömzenélés / táncház

Augusztus 12. (szombat)
– 15:00 – Rendhagyó irodalomóra – KMTG + Kézműveskedés
– 16:00 – 18:00 A csoportok (régiók) művészeti produkcióinak közös programja
1. helyszín: színpadi produkciók – Művelődési Intézet
2. helyszín: utcazenélés – Vámbéry Tér
– 20:00 – Koncertek: Aranymetszés és mások
– 22:00 – Kultivál_off – közös „jam”-elés

Augusztus 13. (vasárnap)
9:00 – 11:00 – közösségi programok

Az események színhelye a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

A fesztivál szervezője a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal. Védnöke Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

XVIII. Őszirózsa, a magyarnóta-énekesek országos versenye

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya 2017. október 7-8-án rendezi meg a XVIII. ŐSZIRÓZSA magyarnóta-énekesek országos versenyét. A versenyzők minősítve lesznek (arany, ezüst, bronz). Zenei kíséret: Mezei Zsolt és zenekara – Dunamocs.
A nótaénekesek versenyébe 2017. szeptember 10-ig azok jelentkezését várjuk, akik betöltötték 16. életévüket, felső korhatár nincs. A versenybe 2 magyar nótával – hallgató, csárdás – lehet jelentkezni írásban név, elérhetőség (pontos lakcím, e-mail, telefonszám) valamint a nóták címének és hangnemének feltüntetésével a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányánál:

Oblastný výbor Csemadoku,
991 28 Vinica, Nekyjská 397/27.
e-mail: csemadokntv@gmail.com
A borítékra írják rá: „ŐSZIRÓZSA” .
Az érdeklődők bővebb tájékoztatást kérhetnek a Csemadok NTV telefonszámán:
0907 85 62 96 vagy 0907 84 22 67. A jelentkezőknek részletes információt küldünk.

A jelentkezési lapok letölthetők a Csemadok honlapjáról (www.csemadok.sk; www.intezet.sk; www.csemadok-hu.eu) vagy beszerezhetők a Csemadok területi választmányain.

A jelentkezési lap letölthető: ITT!

Tari Lujza néprajzkutató 2009-ben az országos anyanyelvi pályázaton díjat nyert Zenésznevek, családnevek című dolgozatával.

Akkor a pályaműnek csak egy részlete jelent meg a válogatáskötetben. A honfoglalást követő időszaktól a 18. század végéig tartó gyűjtés eredményét feldolgozó munkát 2017. május 11-én mutatták be az MTA Zenetudományi Intézetében. A kötetben tárgyalt zenész-családnevek a következők: Cimbalmos, Citerás, Dobos (Száldobos), Furulyás (Fuvolás), Dudás-Gajdos-Csimpolyás, Harangozó, Hegedűs, Kontrás, Cigány, Kobzos, Kürtös, Lantos, Kíntornás, Orgonás, Regös (Regős), Sipos (Sípos), Trombitás, Virginás… A kötetet Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató ajánlotta a zenetörténészek, folkloristák és nyelvészek figyelmébe, utalva a kötetben foglalt anyag továbbgondolására: például az ún. zenészfalvak kapcsán. A programot „zenei” nevű Dalos Anna vezette, fellépett Lantos István zongoraművész, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszeres és énekes hallgatói. A kötetet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet jelentette meg a szlovák állam támogatásával.

15