Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

XX. Mécs László Szabadegyetem

XX. Mécs László Szabadegyetem


Esemény részletek

Esemény vége: 16 július 2017


XX. MÉCS LÁSZLÓ SZABADEGYETEM
Jászó – Autókemping / 2017. július 10 – 2017. július 16.

A rendezvény jelmondata:
“Hol sírjaink domborulnak…” (Petőfi Sándor)

A Mécs László Szabadegyetem főszervezője:
A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya

A rendezvény társszervezői:
Jászói Községi Hivatal és Önkormányzat
Debrődi Községi Hivatal és Önkormányzat
Szepsi Városi Hivatal és Önkormányzat
Szepsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Csemadok Jászói Alapszervezete
Csemadok Szepsi Alapszervezete

A rendezvény támogatói
Bethlen Gábor Alap Zrt., Budapest (Magyarország)
Jászói Községi Hivatal és Önkormányzat
Debrődi Községi Hivatal és Önkormányzat
Szlovák Köztársaság Kormányának Nemzeti Kisebbségekért Felelős Főosztálya, Pozsony

Realizovaný s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky v programe Kultúra národnostných menšín 2017.

Műsorkínálat

2017. július 10. (hétfő)

14.00 Gyülekező és honfoglalás.
Térszerződés és háttérelosztás, tájékoztató és feladatelosztás.

Az előadások házigazdája: Mihályi Molnár László, író, költő, publicista, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke és Hadas Katalin, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány tagja.

18.00 A XIX. Jászói Nyári Szabadegyetem ünnepélyes megnyitója.
Beszédet mond: Haraszti Attila, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, Nagy Gábor, Jászó község polgármestere, Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya elnöke.
A műsorban fellép: Vadkerti Imre, szólóénekes, Zsapka Attila, verséneklő, Demko András, népdalénekes, versmondó, prózamondó és népmesemondó Nagyidáról, a magyarországi Cserépfalui Zeneiskola tanulói Daragó Károly vezetésével, Dinnyés József, magyar zeneszerző, előadóművész, énekes és Kátai Zoltán, énekmondó, népzenész, Rezes Gyula, népdalénekes Szepsiből.

19:00 Kiállítás-megnyitó: „Szent László királyt ábrázoló templomi freskók reprodukciói.”
Kiállítás: Szent László királyt ábrázoló templomi freskók reprodukciói a Szent László Emlékév jegyében. A kiállítást megnyitja: Gergely Papp Adrianna, Debrőd község polgármestere, a Szent László-emlékév Tanács tagja.

19:30 A Bükkaljai Szent Márton Lovagrend bemutatkozó borkóstolója.
Az akusztikus koncert után borkóstoló az étterem előtti teraszon, Daragó Károly bogácsi borlovaggal, a Szent Márton Borrend nagymesterével, a Pro Vino Érdemrend kitüntetettjével, énektanárral és barátjával, a restei származású Dobos Lászlóval. Olyan világ hangulatát idézik meg, ahol az egész művelődési tábor egybeforr a szőlészet és a borászat örömeivel, nehézségeivel. Rendhagyó este lesz a borkedvelőknek.

2017. július 11. (kedd)

10:00 Előadás: ” Életét a felvidéki magyarságnak szentelte!”
Előadó: Molnár Imre, történész, szociológus, diplomata, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. Gróf Esterházy János élete és 60 évvel ezelőtt bekövetkezett mártírhalála felvidéki magyar közösségünk XX. századi történelmének legjelentősebb meghatározó tényezője, amely múltunkkal szembesít és az általa tanúsított mindenkori helytállásra is kötelez. Egyebek mellett jelenkorunk számára is tanulságokkal szolgáló életművéről, személye és tettei megítéléséről, továbbá rehabilitálásának esélyeiről tart előadást Molnár Imre történész, Esterházy-kutató, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. A történész a fiataloknak és az idősebbeknek ezen túl jó szívvel azt is ajánlja, hogy ne csak Esterházy János személyét és munkásságát ismerjék meg, hanem kövessék is őt! Az általa képviselt világlátással, értékrenddel, illetve a magyarság és a szomszéd népek sorsa iránt érzett felelősségtudattal is azonosulnunk kellene. “Személyében például fel kellene fedezni azon kevés magyar politikusaink egyikét, aki igazán barátja volt a szlovák népnek. Már csak azért is, mert az övéhez hasonló, magyar és szlovák nép közti közvetítő, kiegyenlítő személyiségekre manapság is nagy szükség lenne!”

11:00 Kerekasztal beszélgetés zenéről a trió tagjaival.
Beszélgetőpartner: Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar szólóénekese, a komáromi Magyar Lovas Színház tagja, Zsapka Attila, verséneklő, az érsekújvári Kor-Zár verséneklő együttes frontembere és alapító tagja Sipos Dávid, szaxofonos. A felvidéki énekesek, verséneklők, zenészek beszélnek életpályájukról, elért sikereikről, hazai és külföldi fellépéseikről, előadó művészeti élményeikről, a verséneklés varázsáról, a művészet hozzájárulásáról a magyarságtudat erősítéséhez. A trió tagjai elmondják céljaikat és a vidám hangulatú nyilvános örömzenélés titkairól is.

15:00 Előadás: “A legnagyobb magyar népi költőfejedelem: Arany János (1817 – 1882)”.
Előadó: Takaró Mihály, író, irodalomtörténész, tanár. A résztvevők és érdeklődők előadást hallhatnak Arany János, magyar költő, magyar népi költőfejedelem, tanár, újságíró, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a MTA tagja és főtitkára életútjáról. Az idén emlékezünk a magyar irodalom egyik legismertebb és egyik legjelentősebb alakja születésének 200. évfordulójára. Az előadó bemutatja a költő iskolaéveit, színészi kitérőjét, szüleinek elvesztését, házasságkötését, elismert költővé válását, a MTA titkári és főtitkári megválasztását, a Kisfaludy Társaság igazgatójává választását, a walesi bárdok keletkezését, betegségét, halálát. Az előadó bemutatja Arany jelentősebb elbeszélő költeményeit, lírai költeményeit, balladáit. Az előadó bemutatja a költő jelentősebb műveit: az Elveszett alkotmányt, a Toldit, a Bolond Istókot, a Nagyidai cigányokat, a Buda halálát és további műveit, műfordításait, verseit, színműveit. Az előadás után a szerző eddig megjelent könyveit és hanghordozóit árusítják majd és személyesen dedikálja azokat.

16:30 Előadás: „Gazdasági jövőkép a Kárpát-hazában.”
Előadó: Csath Magdolna, közgazdász, egyetemi tanár, professzor emeritus, a Szent-Györgyi Albert-díj és a Magyar Érdemrend tiszti keresztje tulajdonosa, a közgazdaság tudományok doktora. Több mint 100 publikációja jelent meg itthon és külföldön egyaránt. A közgazdász előadásában beszél eddigi életpályájáról, munkásságáról. Előadást tart a magyar gazdaság jelenlegi állapotáról és vázolja a gazdasági jövőképet a Kárpát-hazában. Véleménye szerint a gazdaság van az emberért, és nem az ember a gazdaságért, ezért határozottan ellenzi a liberális, monetarista gazdaságpolitikát. Különösen foglalkoztatja a magyar gazdaság tudásra, műszaki fejlesztésre, emberre építő fejlesztéseinek a lehetősége. Éppen ezért tanulmányai a szakmai körökön kívül szinte csak a második nyilvánosságban kapnak teret. A professzor asszony beszél a Bilderberg csoport igaz történetéről és bemutatja a Kiút a globalizációs zsákutcából című könyvét is.

19:00 Előadás: „Élménybeszámoló.”
Előadó: Hegedűs Csaba, világbajnok, Európa bajnok, olimpiai bajnok, birkózó, edző, sportvezető. A magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérmét szerezte meg 1972-ben a müncheni olimpián. Hosszú éveken át a Magyar Birkózószövetség elnöke volt. A sportvezető előadásában élménybeszámolót tart eddigi pályafutásáról, elért sikereiről és eredményeiről, sportvezetői munkásságáról, a visszavonulás éveiről, birkózó tanítványai sikereiről, további terveiről.

20:00 Akusztikus koncert: „Emlékest Szécsi Pálnak és Máté Péternek.”
Közreműködik: Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar szólóénekese, a komáromi Magyar Lovas Színház tagja, Zsapka Attila, verséneklő, az érsekújvári Kor-Zár verséneklő együttes frontembere és alapító tagja Sipos Dávid, szaxofonos. A trió 2014. tavaszán állt össze azzal az elsődleges céllal, hogy az általános és középiskolás diákok számára emberi közelségbe hozza a korosztály számára talán már idegennek és ismeretlennek tűnő 70-es és 80-as évek ismert, értékes magyar dalait, valamint a verséneklés varázsát. A dalok és versek két akusztikus gitár, valamint fúvós hangszerek kíséretében szólalnak meg, zenei alapok használata nélküli élő hangzásban. A diák előadásokon túl természetesen a felnőtt közönség előtt is örömmel lép fel a trió. A zenész barátok az idén ezzel a műsorukkal számos településen és rendezvényen adtak ízelítőt, zajos sikereket aratva a Felvidéken és az anyaországban. Az előadói esten válogatás hallható a zenészek eddigi pályafutásuk sikeres dalaiból. Hangi adottságuk és énekesi tehetségük révén minden műfajban otthonosan mozognak, a hazafias rockzenétől az operetten át, egészen a musical világáig. Művészetükkel hozzájárulnak a magyarságtudat erősítéséhez.

2017. július 12. (szerda)

10:00 Előadás: „Törekvések a magyar tudományos múlt feltárására.”
Előadó: Gazda István, budapesti tudománytörténész, a történelemtudomány kandidátusa, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója. Előadás a Magyar Tudománytörténeti Intézet törekvéseiről. Átfogó képet kapunk annak a népnek történelméből, szellemi alkotásairól, amelyik immár ezer éve itt él Európa szívében, s amelynek kultúrája hosszú évszázadok óta szerves része az európainak. A tudománynak és a művészetnek talán nincs is olyan ága, amelyben magyar közreműködő nem volt vagy nincs jelen.

11:00 Előadás: „Egy bujdosó írónő: Tormay Cécile (1875 – 1937)”.
Előadó: Takaró Mihály, író, irodalomtörténész, tanár. A résztvevők és érdeklődők előadást hallhatnak Tormay Cécile, írónő, műfordító és közéleti szereplő életútját. Az idén emlékezünk az írónő halálának 80. évfordulójára. Az előadó bemutatja az írónő származását, tanulmányait, munkásságát, közéleti szerepét. Az előadó bemutatja az első könyvét az Apródszerelem című novelláskötetet, az Apró bűnök elbeszéléskötetet, a Régi ház című regényt, a Viaszfigurák elbeszéléskötetet, a Bujdosó könyv naplóregényt, Az ősi küldött regénytrilógiát és további főbb műveit és útirajzait. Az előadásból megtudjuk, hogy Tormay Cécile megnyilatkozásaiban síkraszállt Trianon igazságtalanságai ellen, 1937-ben jelülték a Nobel-díjra. Az előadás után a szerző eddig megjelent könyveit és hanghordozóit árusítják majd és személyesen dedikálja azokat.

16:00 Előadás: „Szülőföldön jogfosztásban!”
Előadó: Mihályi Molnár László, író, költő, publicista, középiskolai tanár, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke. “A felvidéki magyarság sorsát döntő mértékben és tragikusan határozták meg azok a bizalmas diplomáciai tárgyalások, amelyeket Beneš folytatott a második világháború közepétől kezdődően, főleg a szovjetekkel, akik a maguk területi éhségét kielégítendő, mintegy ellenszolgáltatásként Beneš számára lehetővé tették, hogy a háború befejezése után szabad kezet kaphasson a csehszlovákiai magyarok és németek felett. Nem csupán jogfosztást jelentett ez, hanem tömeggyilkosságokat, vagyonelkobzást, kényszermunkára hurcolást, deportálást is. Az ország lakosságának egyharmada számára 1945 nem jelentett sem felszabadulást, sem demokratizálást, hanem egy fasiszta jellegű újabb megszállást.” – véli az előadó.

19:00 „Hittel és dallal! – Dinnyés József és Kátai Zoltán három részes közös koncertje.
Előadók: Dinnyés József, magyar zeneszerző, előadóművész és Kátai Zoltán, magyar Tinódi-lant díjas énekmondó, népzenész, a Párhuzamos Kultúráért díj tulajdonosa három részes közös koncertje régi zenével és új dalokkal régi és mai életünkről! A koncert első részében Dinnyés József énekel Huszár Gál 1560-ban megjelent énekeskönyvéből a korai protestantizmus énekeit, megmutatja az akkori Magyarország állapotát! “Miért kell tisztelnünk pogányokat, gyilkosokat, paráznákat bálvány imádókat, kiknek el kell viselnünk a kemény igájukat: Elvevéd mi tőlünk országunkat királyunkat, földhöz vered az mi koronánkat, színed elől el veted mi áldozatunkat.” A koncert második részében Kátai Zoltán a XVI. század második felétől idézi a Haza és megmaradásunk énekeit. “Az Úr Istent magasztalom…”: Protestáns énekszerzők művei hallhatók a XVI. századból, prédikátorok (mint Farkas András, Sztárai Mihály, Szenczi Molnár Albert), katonák (mint Németi Ferenc, Balassi Bálint, Wathay Ferenc) énekei lant-, illetve kobozkísérettel. A két előadóművész, a jobb és szebb életre váró énekmondók negyven éve, de talán több is, hogy ismerik egymást, ezért előadásuk harmadik részében az 1985-ben megjelent lemezükről énekelnek dalokat!

2017. július 13. (csütörtök)

09:00 Gyalogtúra a Szent László-forráshoz és növénytemplomhoz.
A túra útvonala: Jászó (autókemping) – Debrőd (kultúrház) – Szent László forrás – Jászó (autókemping). Ebéd, szalonna- és kolbászsütés a Szent László forrásnál, majd tájékoztató előadás lesz Szent Lászlóról, a Szent László-emlékév alkalmából, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából, valamint előadás a Szent László növénytemplomról. Az előadást Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere, a Szent László-emlékév Tanács tagja tartja. Az emlékév célja felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket. Az életművében a nemzet fogalma is hangsúlyos volt, hiszen a Magyar Királyság az ő uralkodása alatt tudta megerősíteni pozícióját és szerepét a térségben. László király az első olyan Árpád-házi uralkodó, aki összekapcsolja a közép-európai népeket, hiszen Lengyelországban született, Erdély védőszentje, a zágrábi püspökség alapítója és Nyitrán halt meg. Szent László e népek közösen tisztelt királya és az itt élő nemzetek összetartásának, együttműködésének szimbóluma. A gyalogtúrát vezeti M. Molnár László, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke.

16:00 Könyvbemutató és előadás: “Csak azok a kaukázusi sakálok ne üvöltöznének már!”
Előadó: Köteles Gusztáv, okleveles agrármérnök, a Gulág Kutató- és Erőszakkal Elhurcoltak Szlovákiai Asszociációjának alelnöke. A szerző megjelent könyvét mutatja be. “Megjelent könyvemnek azt a címet is adhattam volna, hogy: A gyalázat századában éltem.” Az előadás emlékezés arra a századra, amelyik az emberiség történelmében is a legpusztítóbb a leggyilkosabb század volt. Bámulatra méltó volt a tudománya és a technikája, de elrettentő a vérszomja, az embertelensége. Megválaszolatlan kérdésekre keresi a választ: Miként lehetséges Európa közepén a 20 század derekán hatalmat adni egy olyan rendszernek, amely az erőszakra, a népirtásra, a hazugságra, és az Istentelenségre épül? A pusztító őrület a második világháborúban érte el tetőfokát, amely több halálos sebet ejtett, és három nagy tragédiát zúdított nemzetünkre: a magyaroknak nevezett zsidó honfitársaink elhurcolása, és kiirtása, a Második Magyar Hadsereg Dón kanyari pusztulása, hadifoglyok és civilek szovjet megsemmisítő táborokba való elhurcolása. A szerző nem hagyja figyelmen kívül a Kárpát-medencei magyarság még két tragédiáját: azt hogy Leninnek Sztálin, Masaryknak pedig Beneš lett az utódja. A kortörténelmi dokumentummá formálódó visszaemlékezés központi témája az erőszakkal történt elhurcolás, annak egész felvidékre – illetve Szlovákiának minden településére kiterjesztett áttekintése. Ezen belől a szerző részletesebb tájékoztatást nyújt személyes kutatásai során szűkebb hazájáról a Bódva-völgyéről, megismerkedhetünk szülőfalujával Tornaújfaluval, annak a háborús éveket követő drámai eseményeivel, nem leplezett családi vonatkozásaival, benne a szerző viszontagságos életével – trianon sodrában, gyűlölet nélkül.

17:00 Előadás: “Fábry Zoltán 120.”
Előadó: Máté László, tanár, népművelő, kultúrdiplomata, pedagógiai író, meseíró. “Fábry Zoltán neve már az életében mérték lett: emberség mértéke. Strázsán állt; a humánum, az antifasizmus fontos őrhelyén. A vox humanának volt a harcosa; az emberiség táborának a felelőse. A mindenkire és mindenütt kiterjesztett emberségért küzdött: magyarként az egész emberiségért. Stósz, a Kassa fölötti kis helység, amelyben élt, már életében zarándokhely lett – vallja Máté László.

18:00 Arany 200 busz – a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása.
A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás. Az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak elkészítették az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változatát is. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” június elejétől járja az országot. Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és a digitális eszközöket is beépítettek, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. A kiállításhoz kérhető tárlatvezetés illetve foglalkozás is, hiszen a buszt minden helyszínen múzeumpedagógus kollégák kísérik.

19:00 Előadás: “Fábry, Márai, Esterházy – az én történelemkönyvem lapjairól.”
Előadó: Batta György, szlovákiai magyar költő, író, műfordító, újságíró, publicista. “Én úgy látom, hogy a Trianon utáni idők viharzásában, melyekből hetvennégy esztendőt megéltem, három személyiség tudott rendkívüli és tartós hatással lenni a felvidéki magyar nemzeti közösség életére: Fábry Zoltán, Márai Sándor és Esterházy János. Fábry Zoltánt személyesen ismertem, kis könyvet is írtam róla; Márai Sándor Kassáját még megtapasztalhattam 1959-ben, mert ettől az esztendőtől kezdve tizenkét évet töltöttem városában; Esterházy János szülőföldjét, a zoboraljai szórvány magyarságot pedig nyitrai főiskolás éveimben tanulmányozhattam. (Tíz esztendeje, örömömre, első kézből tájékozódhatok a vele kapcsolatos kutatások állásáról.) Előadásomban e három, összmagyar viszonylatban is kimagasló személyiségről szeretnék szólni – közzétenni néhány gondolatot az én történelemkönyvem lapjairól. – vallja az előadó”

20:00 Filmvetítés és beszélgetés: „Ahonnan elindultam… Batta György portré.”
Portréfilm vetítése Batta György, szlovákiai magyar költőről, íróról, műfordítóról, újságíróról, publicistáról. Utána kötetlen beszélgetés Batta Györggyel és T. Nagy Imrével, a portréfilm rendezőjével. A film a Bódva-völgyi Stúdióban készült, rendezte T. Nagy Imre, operatőr Nagy István, vágó ifj. Nagy Imre. A portréfilm időtartama:30 perc.

2017. július 14. (péntek)

10:00 Előadás és könyvbemutató: “Nagyapám Isonzón.”
Előadó: Máté László, tanár, népművelő, kultúrdiplomata, pedagógiai író, meseíró. Az előadótól az érdeklődő nemcsak egy gömöri parasztember történetét ismerheti meg száz év távlatából, hanem családtörténetet és egy lebilincselő isonzói utazást is, illetve a Nagy Háború kordokumentumaiba is belepillanthat. A soha nem látott nagyapa megismerésének gondolatából eredő nyugtalanság késztette az unokát, Máté Lászlót, hogy kutassa a 100 évvel ezelőtti történéseket. Levéltári kutatásokat végzett, Isonzóra is eljutott. A gyűjtött anyagból született meg könyve Nagyapám Isonzón címmel. “A Nagy Háború – első világháború – legvéresebb csatái közé sorolták a 12 isonzói csatát, mert a karsztokra feszített frontvonalak sokszor kődobásnyi távolságra voltak egymástól. Nagyapám az ötödik isonzói csatában esett el. Ő is egyike annak a több mint százezer magyar áldozatnak, akik a Felső-Isonzó völgyében lévő több mint másfélszáz katonai temetőben vannak eltemetve. 2013-ban sok kudarc után sikerült eljutnunk a Podmelec-Klavže-i második számú katonai temetőbe, ahol a 72-es sírban lett elhantolva – vallja az unoka.”

11:00 Előadás: “Valahol Szibériában!”
Előadó: Fuksz Sándor, a Magyarok Világszövetsége elnökhelyettese, a Világszövetség Petőfi bizottságának koordinátora, az MVSZ Felvidéki Országos Tanácsának elnöke. Előadást hallhatunk Petőfi Sándor szabadságharc utáni sorsáról, hamvainak megtalálásáról. Megtudhatjuk, kik és hogyan akadályozzák, hogy megismerjük a költő halálának körülményeit. Petőfi Sándor kontra Magyar Tudományos Akadémia – avagy kinek hihetünk? „167 év telt el a segesvári csata óta és 167 éve hazudnak a magyar népnek. De vajon miért? Miért vállalja a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Állam azt az égbekiáltó szégyent, hogy egyik legnagyobb fiának az életét meghamisítja, katonaként szenvedett hadifogságáról nem vesz tudomást, leszármazottait megfosztja alapvető hozzátartozói és kegyeleti jogaiktól? – véli az előadó.

14:00 Barlanglátogatás.
A táborlakók délutáni közös látogatása a jászói barlangba. A barlanglátogatás túravezetője: Képes Sándor, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány tagja.

17:00 „Csöndes kiáltvány a vesztesekért.”
Zenés, verses műsor a hazaszeretetről, az elvándorlásról és az idegenben élés következményeiről a tábor szabadtéri színpadán. Előadó: Meister Éva, erdélyi származású, a Magyar Művészetért Ex Libris Díjas színművésznő, művészeti vezető, rendező, oktató. A színművésznő munkája, hivatása és a két gyermeke iránti szeretete élteti és ez ad erőt számára, hogy továbbra is másokért dolgozzon, hogy az erdélyi és összmagyar kultúrát megismertesse a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt, hogy szolgáljon és szolgálatával hitet adjon a magyarságnak, hogy csak az összetartozás és nemzettudat élteti évezredeken át a magyar nemzetet. A műsorban Bogdán László, Czegő Zoltán, Csiki László, Farkas Árpád, Ferenczes István, Hervay Gizella, Kányádi Sándor, Kiss Dénes, Kovács András Ferenc, Magyari Lajos, Székely János, Szőcs Géza, Szőcs Kálmán művei hangzanak el, és népdalok.

19:00 Borkóstoló.
Az előadás után borkóstoló az étterem előtti teraszon, Daragó Károly bogácsi borlovaggal, a Szent Márton Borrend nagymesterével, a Pro Vino Érdemrend kitüntetettjével, énektanárral és barátjával, Dobos Lászlóval. Rendhagyó este lesz ismét a borkedvelőknek.

2017. július 15. (szombat)

10:00 Előadás és könyvbemutató: „Felvidék 1929 – 1939.”
Előadó: Popély Gyula, szlovákiai magyar történetíró, képviselő, egyetemi oktató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Kutatási területe a felvidéki magyarság 1914 – 1945 közötti politikai és művelődéstörténete, demográfiai helyzetének alakulása, a nemzetközi kisebbségvédelem. A most megjelent könyv alcíme: A második évtized csehszlovák uralom alatt. A könyvbemutatóval egybekötött előadás a felvidéki magyarság második évtizedét világítja meg az 1929 és 1939 közötti évtizedben. Mind a bemutatott könyv, mind a szerző előadása a csehszlovák állam 1939-ben bekövetkezett felbomlásáig kíséri figyelemmel a felvidéki magyar nemzeti közösség helyzetét az agonizáló köztársaságban. Az előadás után a szerző eddig megjelent könyveit árusítják majd és személyesen dedikálja azokat.

11:00 Előadás: „Őrjárat. Séta Máraival.” – Havasi Péter önálló délelőttje.
Előadó: Havasi Péter, kassai magyar színművész. Az előadás séta Máraival. Földön és levegőben. Az örök regény és örök valóság tájai felé. Vallomások és gondolatok – a második világháború eseményeinek tükrében – európaiságról, kereszténységről és felelősségről.

16:00 Templomlátogatás.
A táborlakók délutáni közös látogatása a jászóvári Premontrei Apátság Keresztelő Szent János-templomában. A látogatás vezetője: Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány elnöke. 2015-ben emlékeztünk meg Mécs László, premontrei költő születésének 120. évfordulójáról, a Szabadegyetem névadójáról. 1918-ban éppen ebben a templomban szentelték pappá. A templomot bemutatja Bartal Károly Tamás, nyugalmazott premontrei apát.

17:00 „Ne bántsátok a templomot és az iskolát!” – Kárpátaljai Credo Együttes fellépése a templomban.
A Kárpátaljai Credo Verséneklő Együttes fellépése a jászóvári Premontrei Apátság Keresztelő Szent János-templomában. Az együttes 1995-ben alakult, több mint két évtizede fáradhatatlanul járják a Kárpát-medencét, hogy Kárpátaljáról, az itt élő magyarok sorsáról énekeljenek. Nemzeti kultúránkat gazdagító tevékenységüket tavaly Magyar Örökség-díjjal jutalmazták. Dalaik nem vidám témákról szólnak, mégis, ahogyan a Credo név is tükrözi, hittel töltik el azokat, akik őket hallgatják. Az együttes tagjai: Ivaskovics József, Varga Katica, Nagyné Fekete Zsuzsanna és Soós Lívia. Főleg a Fohász a hazáért és az Istentől keletre című lemezek dalai hangzanak el: Fohász a hazáért, In memoriam 2004. december 5., Könyörgés, Szülőföld, Magyar szó, Hontalan – Hazátlan – Árva, Istentől keletre, A szeretetről, Imádság ünnepért, és Reményik Sándor verse, a Templom és az iskola.

20:00 Vetítéssel egybekötött előadás: „Várható és váratlan események a csillagászatban 2017-ben.”
Előadó: Zombori Ottó, csillagász, az Uránia Csillagda nyugalmazott igazgatója, tanár, a Magyar Asztronautikai Társaság tagja, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetés tulajdonosa. Minden korosztályt meghódít lehengerlő előadásmódjával. Az előadó 2016 őszén megkapta a Magyar Asztronautikai Társaság legrangosabb elismerését (a Nagy Ernő díjat) több évtizedes csillagászati-űrkutatási ismeretterjesztő munkájáért és a nemzetközi űrtábor sikeres vezetéséért. Előadása csatlakozik az előző évek témaköreihez: Az űrkorszak 60 évének rövid összefoglalása (szovjet, amerikai, európai űrprogramok). A magyar űrkutatás kiemelkedő eseményei (Farkas Bertalan űrrepülése 1980-ban, Simonyi Károly két űrutazása, a Masat-1 sikertörténete, a Rosetta-Philae több mint egy évtizedes repülésének eredményei, Magyarország az európai űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja lett 2015-ben). Asztrotrilógia (asztrológia, asztronómia, asztronautika) kiállítás a bélyegmúzeumban. Az űrkorszak leglátványosabb felvételei a Naprendszer égitesteiről, a legújabb felvételek a Földről.

2017. július 16. (vasárnap)

11.00 Ünnepi szentmise a templomban.
Ünnepi szentmise a jászóvári Premontrei Apátság Keresztelő Szent János-templomában.

14:00 Jászó Napja 2017.
Isten hozta Jászón! – kultúrműsor és piknik. A rendezvényre és a kultúrműsorra a Csemadok Jászói Alapszervezet szervezésében kerül sor. Műsorvezető: Hadas Katalin, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány Elnökségének tagja. A hangulatot fokozza: Rozmaring Néptáncegyüttes, Rozmaringsarj Gyermek Néptáncegyüttes, és a Rozmaring Hagyományőrző Csoport Abaújszináról, Cserépszín Éneklőcsoport Makrancról, Červeny Éva, népdalénekes Ájból, Rezes Gyula, népdalénekes, Szepsiből, Tóth István, a magyarországi Turáról, Jászó testvérközségéből, a magyarországi Cserépfalui Zeneiskola tanulói Daragó Károly vezetésével.

18:00 Táborbontás.
Vacsora után táborbontás, hazatérés.

A körülmények alakulásától függően a műsort a szervezők megváltoztathatják.

A tábor napirendje és rendszeres napi programok:

07.00 Ébresztő
08.00 – 09.00 Reggeli
10.00 – 12.00 Játszóházi foglalkozások
10.00 – 12.00 Délelőtti előadások
12.00 – 13.00 Ebéd
15.00 – 18.00 Délutáni előadások és játszóházi foglalkozások
18.00 – 19.00 Vacsora
19.00 – 22.00 Esti előadások, zenés programok
19.45 – 20.00 Meseház gyerekeknek, vezeti Boda Ferencné
22.00 – 24.00 Tábortűzgyújtás, tábortűznézés, tematikus vitafórumok a napi előadások kapcsán, zenés programok
24.00 Takarodó

Játszóházi és kézműves foglalkozások:
Kézműves programok, nemezelés, selyemfestés, gyöngyfűzés. Ügyes kezek – környezetünkben található természetes anyagok, hétköznapi tárgyak praktikus vagy díszítő elemekké varázslása. Játszóházi foglalkozások – gipszfigurák festése, papírfigurák készítése, arcfestés. Gyékényezés, edényalátétek készítése. Kukoricacsuhé, babák, virágok, madarak és szalmadíszek készítése. 17:00 órai kezdettel.

Szervezési tudnivalók:
Részvételi díj: 110,- €, személyenként egész hétre (6 éjszaka), egy napra 20,- €, ebből a szállás egy napra 8,- €, egy napra a reggeli 3,- €, az ebéd 5,- €, a vacsora 4,- €.
Elszállásolás: Az autókemping felújított faházikóiban (az autókemping már két éve a Jászói Községi Hivatal és Önkormányzat tulajdona), korlátozott létszámban (max. 100 személy), és saját sátorban (kb. 40 személy). A részvételi díj tartalmazza a szállást (újjáalakított tatarozott és felújított faházikókban, újonnan vett bútorzattal), az étkezést (új szakáccsal, új személyzettel és a lehető legjobb kajával) – naponta háromszor, valamint a foglalkozások, az előadások és a mesterségek költségeit.
A személyazonossági igazolványt és az egészségügyi kártyát minden táborozónak magával kell hoznia, szüksége lehet rá, és a tábor idején a biztosítását mindenki saját maga intézi.

Levélcím és elérhetőség:
Érdeklődni és jelentkezni a következő címen és telefonszámon lehet: Személyesen a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya titkárságán, Szepsiben a Magyar Házban, (a Hviezdoslav utca 32. szám alatt, a volt gyerekkórház épületében), továbbá telefonon, levélben vagy e-mailben.
Postacím:
Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya
Oblastný výbor Csemadok Košice-okolie
Hviezdoslavova 32, P.O.Box 63
045 01 Moldava nad Bodvou
Mobil: 00421 / 905 818 377, E-mail: szepsi@csemadok.sk, Számlaszám: 7800182 / 5200, OTP Banka Slovensko, a.s.

A rendezvény főtámogatója:
Dianthus, zöldség, gyümölcs – Csoltkó Éva, magánvállalkozó – Jászó

A rendezvény további támogatói – magánvállalkozók:
Firma Bubi – Bubenko György – Sacca, Stonel – Lukács Zoltán – Szepsi, Tolfi – Tóth László – Makranc, Abosi László – Szeszta, Agroprodukta, a.s. – Nagykapos, Bodva Servis papírüzlet – Beniczky Beáta – Szepsi

Nyári tábor a Szabadegyetemen

A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából az idén ismét megszervezi a XX. Mécs László Szabadegyetemet, Jászón az Autókemping területén, 2017. július 10. és július 16. között.
A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya 2017-ben ismét meghirdeti a Napközis nyári tábort, napi bejárással, 2017. július 11. és 14. között (kedd – péntek), Szepsi és a környező települések óvodásai, illetve kisiskolásai részére, óvónők felügyelete mellett.

Az egész napos játszóházi és kézműves foglalkozások keretén belül a gyermekek egy igazán színes, játékos tábor részesei lehetnek – az Autókemping zárt területén, festői környezetben, a premontrei apátság temploma, a jászói tó és a jászói barlang szomszédságában. Étkezést (tízórait, ebédet és uzsonnát) biztosítunk a gyerekeknek! Részvételi díj: 6,- € / 1 nap, illetve 22,- € / 4 nap.
Játszóházi és kézműves foglalkozások:
Kézműves programok, nemezelés, selyemfestés, gyöngyfűzés.
Ügyes kezek, hétköznapi tárgyak praktikus vagy díszítő elemekké varázslása.
Játszóházi foglalkozások – gipszfigurák festése, gyöngyfűzés, agyagozás, papírfigurák készítése, arcfestés. Gyékényezés, edényalátétek készítése. Kukoricacsuhé, babák, virágok, madarak és szalmadíszek készítése.

Levélcím és elérhetőség:

Érdeklődni és jelentkezni a következő címen és telefonszámokon lehet:
Személyesen a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya titkárságán, Szepsiben a Magyar Házban, (a Hviezdoslav utca 32. szám alatt, a volt gyerekkórház épületében), továbbá telefonon, levélben vagy e-mailben.
Postacím:
Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya
Oblastný výbor Csemadok Košice-okolie
Hviezdoslavova 32, P.O.Box 63
045 01 Moldava nad Bodvou
Mobil: 00421 / 905 818 377, E-mail: szepsi@csemadok.sk

Rövid URL
ID91757
Módosítás dátuma2017. július 2.

Hibát talált?

Üzenőfal