logo


Településeink értékei – lejárt a pályázat regisztrálásának határideje

A napokban zárult a Felvidéki Értéktár Bizottság és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Településeink értékei nevű közös pályázatának regisztrálása. A pályázók 2018. január 30-ig tölthetnek fel érték-adatokat az intézet digitális adattárába.

A pályázat célja a felvidéki magyar nemzeti és helyi értékek felfedezése, regisztrálása, dokumentálása, feldolgozása, rendszerezése, e tudásanyag megismertetése közösségünkkel, s annak megőrzése a következő generációk számára. Fontos továbbá, hogy a résztvevők megismerjék és dokumentálják saját településük, régiójuk értékeit, valamint alapvető ismereteket szerezzenek a Felvidéki Értéktárban és a Felvidéki Településmustrában nyilvántartott értékeikről. A felhívásra 33 felvidéki települési és tájegységi értéktár bizottság adta be pályázatát. A pályázók névsora a következő linken érhető el:
http://csemadok.sk/intezet/palyazati-felhivas/telepuleseink-ertekei/palyazok-mentorok/

A pályázónak két feladatsort kell elvégezni. Egy-egy pályázó több feladatot is megpályázhat. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Felvidéki-településmustra adatbázis összesítője alapján (szabad választásuk szerint) lehet feldolgozni és feltölteni a pályázó településeinek a településmustrából hiányzó adataikat, illetve „Dédapáink, nagyapáink emlékezete korabeli fényképeken“ alcímmel ellátott részhez ismertetővel ellátott fotókat kell feltölteni a megadott kritériumok alapján.

A díjazás módjai és a szakmai elbírálás kritériumai a felhívásban találhatók meg.

A szakmai kiértékelés után a legjobb pályázatok helyezettjei pénzjutalomban részesülnek (a nyertesek az elnyert összeget „érték” rendezvény előkészítésére kapják): az 1-2. helyezett 500.- €, a 3-4. helyezett 350.- €, az 5-10. helyezett 200.- € jutalomban részesül.

Vághosszúfalu polgármestere, a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága tisztelettel meghívják Tóth Károly emléktáblájának a leleplezésére Vághosszúfaluba, 2017. szeptember 29-én, 17.00 órakor.
Beszédet mond:
Tóth Pál, polgármester
Öllös László, az FKI elnöke
Közreműködik Kovács Koppány, énekes

Mindenkit sok szeretettel várnak a rendezők!

Szeptemberben fokozatosan bemutatjuk az idei érsekújvári Verséneklők Szakmai Fóruma résztvevőit. A ma bemutatott formáció a szenci CAMPA-NULLA.

A csapat 2013-ban alakult a szenci Közös Igazgatású Iskola diákjaiból. Az iskolai rendezvények és ünnepi műsorok állandó szereplője, ezen kívül több meghívásnak is eleget teszünk belföldön és Magyarországon egyaránt. Összeköt minket a zene és a költészet szeretete, és az, hogy egy dallal széppé tehessük egy másik ember pár percét.

A Verséneklők Szakmai Fórumát Érsekújvárban szervezik a Csemadok-házban 2017. szeptember 29-én, péntek délutántól másnap délig. Pénteken este hattól egy gálaműsor keretében a résztvevő együttesek mellett Földes László HOBÓt is köszönthetjük a színpadon.

Szeretettel várjuk Önöket is az ingyenes rendezvényünkre!
Facebook esemény ITT

Magyar Interaktív Televízió:
1. produkció: Kulcsár Ferenc / Pongrácz Flóra: Adjon Isten, ami nincsen
2. produkció: Weöres Sándor / Pongrácz Flóra: Csillog a bozót

Dunaszerdahelyen rendezték a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjét

 2017. szeptember 16-án, a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban került sor a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Tumultus Polgári Társulás, a SZMAZE és a CSBVMK által közösen szervezett Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjére, a helyi magyar könnyűzenei tehetségeket bemutató és felkaroló rendezvénye, ami egyben a Kárpát-medencei Öröm a zene tehetséggondozó program felvidéki fordulója volt. A szemle támogatója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának Nemzeti Kisebbségek Kultúrája 2017 programja és az NKA Cseh Tamás Program, partnerszervezete pedig a Peron Music Alapítvány volt.

 Az előzsűrizést követően összesen 12 előadó jutott a döntőbe, azonban családi okok és betegség miatt végül négyen visszamondták a fellépést, így három szólista és öt zenekar produkcióját értékelte a zsűri. A délelőtt folyamán a szólisták, a helyi Senel Deniz raper-énekes, a nádszegi Krivák Miriam énekesnő és a szintén dunaszerdahelyi Ábrahám Dávid gitáros próbálták össze műsoraikat a kiváló Black & White session zenekarral, melynek vezetője Bertók Tóth Katalin, és a kétszeres Harmónia-díjas Bertók István, akik egyben a szólisták és a zenekarok mentorai voltak. Nemcsak a helyszínen fordulhattak hozzájuk kérdéseikkel a fellépők, hanem természetesen a jövőben is számíthatnak rájuk.

Az ebédszünet és a hivatalos megnyitó után kezdődött az igazi küzdelem. A három szólista programja után az öt zenekar műsora következett. Sorrendben a deregnyői The Neon Cities, a százdi Ha Zajt Akartok, a farnadi Estendøn, a jókai Totalica és a somorjai Black Mojo léptek színpadra. Örvendetes tényként könyvelhettük el, hogy stílusilag mennyire vegyes volt a felhozatal, és a zsűri értékelése alapján is igazán színvonalas produkciókat láthattunk-hallhattunk. Nem igaz tehát az a gyakran ismételt frázis, hogy tájainkon nincsenek tehetségek, hiszen minden alkalommal ér bennünket meglepetés. Sokan talán félnek is a megmérettetéstől, másoknak lehet, hogy csak egy apró szikra hiányzik ahhoz, hogy önbizalmuk legyen a szereplésre.

Az ötszemélyes zsűri a következő tagokból állt:

• Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kuratóriumának vezetője
• Andrásik Remo, Öröm a Zene-díjas gitáros, zenei újságíró, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, többek között a Music Expo hangszerkiállítás és az Öröm a Zene Kárpát-medencei Tehetséggondozó program és iskola megálmodója, kivitelezője és vezetője
• Cserteg István, a tatabányai Peron Music Alapítvány alapítója
• Vida Igor művelődésszervező, zenész, a dunaszerdahelyi Jazzklub DS rendezvénysorozat és az Are You Free? fesztivál szervezője
• Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója

A szemle minden zenekarnak és szólistának 15 perc műsoridőt biztosított maximum 3 dal előadásának lehetőségével. A produkciók után a zsűri röviden, szakmailag értékelte az adott fellépőt, és 18 óra körül, a döntősök műsorának végeztével elvonult döntéshozatalra. Addig a Black & White zenekar színvonalas műsorát hallgathatta a közönség.

A szólisták közül Senel Deniznek fél éves kiemelt ATEMPO.sk médiaszereplést ajánlott fel Zaťko Ervin, Krivák Miriam saját szerzeményét rögzítheti a Decibel stúdióban Dombóvári Balázs jóvoltából, Ábrahám Dávidot pedig Vida Igor hívta meg fellépni a Jazz DS valamelyik koncertjére.

Ami a zenekarokat illeti, a Totalica Dombóvári Balázs díját nyerte, azaz a Decibel stúdióban rögzítheti Fényjáték című szerzeményét. A The Neon Cities Zaťko Ervin díját, azaz fél éves kiemelt ATEMPO.sk médiaszereplést, Lacza Gergely jóvoltából pedig egy éves kiemelt SZMAZE médiaszereplést nyert, továbbá Huszár László, a SZMMI igazgatója meghívta a zenekart a Csemadok 2018-as bősi kulturális ünnepélyére, továbbá az útiköltségét is térítik a több, mint 2×400 km-t utazó csapatnak. A Black Mojo Cserteg István jóvoltából felléphet a most szombaton Tatabányán megrendezésre kerülő Peron Music Tehetségkutatón, ami szintén az Öröm a zene tehetséggondozó program egyik állomása, így a Black Mojónak lehetősége nyílik bejutni a budapesti döntőbe.

A szemle abszolút győztese a Saróka Liliána vezette farnadi Estendøn, akik ezzel egyenes ágon bekerültek a 2017. október 6. és 8. között megrendezésre kerülő Öröm a zene tehetséggondozó program szuperfináléjába, amelynek Kelet-Közép-Európa legnagyobb hangszerkiállítása, a Music Expo ad otthont a budapesti Hungexpo területén. Az Estendøn e mellett még Fülöp István és a Steve Media ajándékát is megnyerte, ami egy videoklip elkészítése, továbbá Zaťko Ervin és Lacza Gergely jóvoltából egy éves kiemelt ATEMPO.sk illetve SZMAZE médiaszerepést is nyert a csapat.

A Pátria rádió számára minden résztvevővel beszélgetés készült, így a szemlén szereplő összes szólista és zenekar bemutatkozhat Szlovákia jelenleg egyetlen országos, magyar nyelvű rádióadójában.

A díjak kiosztása után Bajnai Zsolt arra biztatta a résztvevőket, hogy bátran jelentkezzenek a Cseh Tamás program különböző pályázataira, hiszen ilyen színvonalas produkcióknak biztosan van helyük a díjazottak között, ráadásul a hallottak és a látottak alapján nem kevés műsor nemcsak színvonalas, hanem piacképes is. Andrásik Remo a szakmai tapasztalatszerzés fontosságát és a kitartó munkát hangsúlyozta, illetve azt, hogy minden előadónak meg kell találnia a saját arculatát, egyéni hangját, mert a szorgalmas munka mellett csak így érhet el átütő sikereket. Az itt fellépett zenekarok és szólisták zöménél pedig megvan ez a potenciál, fejtette ki. Huszár László a szemle mozgalom jellegét hangsúlyozta, hiszen a Csemadok a hetvenes-nyolcvanak években Melódia néven már rendezett évente jelentkező országos könnyűzenei fesztivált, azonban ez a nyolcvanak évek közepére kifulladt. Most újra lehetőség van hasonlóra, ráadásul a SZMMI honlapján néhány hónapja már egy folyamatosan bővülő és frissülő könnyűzenei adatbázis is megkezdte működését, ami kapocs a múlt a és a jelen között, sőt, Huszár László azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a szemle jövőre már két helyszínen valósuljon meg.

-lager-

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet ORSZÁGOS BÁBOS képzést rendez a bábcsoportok vezetőinek, a bábozással és színjátszással foglalkozóknak Dunaszerdahelyen, 2017. november 17-18-án (péntek-szombat) a Szabó Gyula utcai Építészeti Szakközépiskola épületében.

A képzést Kecskés Marika, bábszínész vezeti.
Téma: Tárgyanimáció és tárgyjáték bábszínpadon. Hogyan, miként és miért alkalmazzunk tárgyakat színházi alkotói munkában gyerekekkel és gyerekeknek.

A nem aktív csoportvezetők, érdeklődők jelentkezését is várjuk.

A képzés időtartama: 2017. november 17., péntek 10.00 órától – november 18., szombat 20.00 óráig.

Jelentkezési határidő: 2017. november 10-ig elektronikus úton, a www.intezet.sk weboldalon (On-line jelentkező- és adatlapok » Bábos képzés 2017 novembere) lehet.
Elektronikus jelentkezés: ITT!

Bővebb információk: telefon: 031/552 24 78 (Molnár Zsuzsanna, Takács Ottó) és az intézet honlapján: www.intezet.sk

Download (PDF, 20B)

Szeptemberben fokozatosan bemutatjuk az idei érsekújvári Verséneklők Szakmai Fóruma résztvevőit. A ma bemutatott formáció a B612 nevet viseli.
Korpás Réka népdalénekes, kobzos és Dömény Krisztián citerás 2016 őszén kezdték meg közös munkájukat, melyben a népzene különböző dialektusterületeiről válogatnak dallamokat, de előadásukban megjelennek fúziók a jazzel és a megzenésített versek műfajaival is.

A Verséneklők Szakmai Fórumát Érsekújvárban szervezik a Csemadok-házban 2017. szeptember 29-én, péntek délutántól másnap délig. Pénteken este hattól egy gálaműsor keretében a résztvevő együttesek mellett Földes László HOBÓt is köszönthetjük a színpadon.

Szeretettel várjuk Önöket is az ingyenes rendezvényünkre!
Facebook esemény ITT

A Csemadok Naszvadi Alapszervezete, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és az ötletgazda, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró 2011-ben megalapította a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat, melyhez hamarosan csatlakozott a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága.

A Harmónia-díjak ünnepélyes átadására először a Komáromi Jókai Színházban került sor 2012. február 25-én, másodízben 2013. február 23-án a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban, harmadszor 2014. március 1-jén a kassai Thália színházban, negyedik alkalommal a somorjai Városi Művelődési Központban 2015. október 24-én, 2016-ban pedig Nagykaposon a Bosák Centrum – Energosun épületében november 19-én. A rendezvényekről bővebben a www.harmoniadij.sk oldalon, az „archív” menüpont alatt olvashatnak.

A szervezőbizottság ismételten meghirdeti a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat. Az ünnepélyes díjátadóra ezúttal 2017. november 18-án, szombaton kerül sor Érsekújvárban, a kultúrház (Fő tér 7.) épületében.

A Harmónia Kuratórium 2017-ben 8 kategóriában oszt ki díjakat:

• Harmónia életműdíj
• Az év fiatal énekese vagy hangszeres muzsikusa (15-től 25 éves korig)
• Az év hagyományőrző népzenésze (25 éves kortól) vagy népi zenekara
• Az év komolyzenei szólistája (25 éves kortól), kórusa vagy zenekara
• Az év szólistája (25 éves kortól), zenekara vagy csoportja megzenésített vers, világzene, musical vagy dzsessz műfajban
• Az év könnyűzenei előadóművésze
• Az év könnyűzenei együttese
• Az év dala (2015–2017)

(Felhívjuk figyelmüket, hogy a 3., a 4. és a 6. kategóriában, egyének esetében csak 25 év felettiek jelölhetők, a 8. kategóriában pedig 2015 és 2017 között hivatalosan megjelent, fizikai vagy nem fizikai formátumú hangfelvételek nevezhetők.)

A Harmónia-díj alapítói elsősorban a szlovákiai magyar kulturális és nonprofit szervezetek, továbbá magánszemélyek jelöléseit várják, de Magyarországról vagy más országból is bárki nevezheti a felvidéki előadókat, zenészeket. Minden magánszemély és szervezet bármelyik kategóriában több jelöltet is javasolhat, de természetesen nem szükséges minden kategóriában jelöltet nevezni. A javaslatot tevő köteles minimum 500 karakterben mellékelni a jelölt életrajzát, és szakmailag megindokolni a felterjesztést (minimum 5 dalt kell mellékelnie, vagy linkelnie a nevezőnek, Az év dala kategóriájára felterjesztett zeneszám pedig csak saját dal lehet, semmiképpen sem lehet feldolgozás; népdalok, ismeretlen szerzőjű muzsikák „újraértelmezése“ viszont megengedett). Politikai pártok, mozgalmak nem jelölhetnek. A nevezések alapján a szakmai kuratórium hoz döntést a győztesekről, titkos szavazással. A díjazottak névsora természetesen csak a díjátadó gálán derül ki, az életműdíjra esélyesek neve pedig a félreértések elkerülése végett nem lesz nyilvános, csak a győztest hirdetjük ki.

Énekesek, szólisták és muzsikusok esetében a jelöltnek magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak kell lennie. Zenekarok, együttesek, csoportok, csapatok esetében a tagok döntő többségének magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak, székhelyüknek pedig a Szlovák Köztársaság területén kell lennie. (Speciális esetekben a kuratórium dönt a nevezésről.)

A jelöléseket kizárólag elektronikus úton, a www.harmoniadij.sk oldalon megtalálható jelölési lap kitöltésével fogadjuk el.

Az egyes kategóriákban a jelölő szervezetek és egyének egyének 2017. október 10-ig, éjféli határidővel nevezhetik a jelölteket, elektronikus úton a www.harmoniadij.sk oldalon megtalálható jelölési lapon.

A kategóriák jelöltjei közül az öt-öt, legtöbb pontszámot elért, díjra felterjesztett jelölt nevét az alapítók egy héttel az ünnepélyes díjátadó előtt, 2017. november 11-én hivatalosan nyilvánosságra hozzák. (A kategóriák győztesei saját kategóriájukban nem jelölhetők újra, kivétel ez alól Az év dala kategória, ahol a legutóbb döntőbe került dal szintén nem jelölhető újra, az előadó viszont más szerzeménnyel ismét jelölhető.) A jelöltek közül a 3 legtöbb szavazatot kapott jelölt meghívást kap a díjátadó gálára, ahol a kategóriák nyertesei átvehetik a Harmónia 2017 valamelyik díját, a szervezőbizottság és a szakmai kuratórium elnökének kézjegyével ellátott díszoklevelet és a pénzjutalmat.

A jelölési eljárás szabályszerű lefolytatását úgy garantáljuk, hogy megőrizzük a dokumentumokat, és szükség esetén utólag ellenőrizhető a végeredmény. A bizottság tagjai az alapítók által pontosan megjelölt határidőig adhatják le szavazataikat. A határidő leteltekor az alapítók összesítik a beérkezett szavazatokat. A határidő letelte után beérkező, vagy a hiányosan kitöltött jelölések érvénytelenek.

A Harmónia-díj alapítói minden évben megállapítják, hogy kívánnak-e módosítani a kategóriák meghatározásán és számán. Az alapítók hagyják jóvá a szabályzatot, a gálaest programját, valamint a meghívottak listáját.

A Harmónia-díj alapítói kötelezik a Harmónia Kuratórium tagjait, hogy döntésüket kizárólag saját maguk, saját belátásuk és értékrendjük szerint, mindennemű külső befolyás nélkül hozzák meg, s ezt a döntést nem tudhatja sem a többi kuratóriumi tag, sem pedig a nyilvánosság az ünnepélyes eredményhirdetésig. A kuratóriumi tagok szavazatait kizárólag csak a rendezőség szavazatokat összesítő, arra megbízott tagjai és az ellenőr tudhatják, akiket írásos titoktartás kötelez arra vonatkozólag, hogy az eredményhirdetésig szigorúan tilos bárkivel is megosztaniuk a birtokukban levő végeredményt. Holtverseny esetén a több magasabb pontszám dönt (pl. az 5-5-3 “erősebb”, mint az 5-4-4), abszolút holtverseny esetén pedig az alapítók döntenek, illetve egyéb vitatható esetekben is joguk van felülbírálni a szakmai kuratórium döntését.

A Harmónia-díj szervezőbizottsága továbbá örömmel fogadja magánszemélyek, cégek és szervezetek adományait, melyet teljes mértékben a nemes célra fordítunk, az adományozók névsorát és az adományozott összeg nagyságát pedig honlapunkon feltüntetjük.

Információ: info@harmoniadij.sk

Az adományokat a következő bankszámlaszámon fogadjuk:
13561640 / 5200 (OTP Banka Slovensko, a.s.)
IBAN: SK10 5200 0000 0000 1356 1640
BIC/SWIFT: OTPVSKBX

Szeptemberben fokozatosan bemutatjuk az idei érsekújvári Verséneklők Szakmai Fóruma résztvevőit. Az Attól függ zenekar 2016. nyarától működik. Többnyire átvett és saját megzenésített verseket játszik, de repertoárjában más előadók szerzeményei is szerepelnek sajátos feldolgozásban. Előzménye Varga Anita (ének) és Nemes Ádám (gitár) duója volt, akik 2012 óta kulturális rendezvényeken léptek fel. Az Attól függ első koncertje Versek Húrokon címmel 2016. szeptember 5-én valósult meg a Korona Társalgóban, Pozsonyban, ahol az eredeti duóhoz csatlakozott Nemes Tamás (cajon).

A Verséneklők Szakmai Fórumát Érsekújvárban szervezik a Csemadok-házban 2017. szeptember 29-én, péntek délutántól másnap délig. Pénteken este hattól egy gálaműsor keretében a résztvevő együttesek mellett Földes László HOBÓt is köszönthetjük a színpadon.

Szeretettel várjuk Önöket is az ingyenes rendezvényünkre!
Facebook esemény ITT

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Hodos község önkormányzata és a Csemadok alapszervezete 2017. október 14-én, szombaton megrendezi a XIX. Országos Citeratalálkozót, amelynek részeként avatjuk fel Patócs Lajos mellszobrát.

A jelentkezés határideje: 2017. szeptember 25.

Elektronikus jelentkezés: ITT!

Jelentkezni elektronikusan az intezet.sk honlap On-line jelentkező- és adatlapok – Citeratalálkozó, 2017 menüjében lehet. Kérjük, a jelentkezés határidejét tartsák be, hogy a találkozó szervezési ütemrendjét és programját időben pontosítani tudjuk.
Jelentkezése esetén kérjük, hogy az elektronikus jelentkezési lapon – az intézet honlapján – (A zenekar, szólista rövid jellemzése) mezőt a lehető legaprólékosabban töltse ki, mert nemcsak a konferanszié anyaga lesz, hanem alapja lesz a honlapunkra felkerülő adatbázisnak is.
Az idei évben módunkban áll a közelebbről érkezőknek is szállás biztosítani. Ezért kérnénk minden csoportvezetőt, hogy az elektronikus jelentkezésnél ezt a tényt is vegye figyelembe, és jelezze nekünk a megadott határidőig.

Bővebb információt Balogh Lászlónál a 0908 701 347 mobilszámon, vagy a 76balogh@gmail.com e-mail címen kaphat.

Info:
Bacsák utca 240/13, P.O.BOX 16., 929 01 Dunajská Streda
Tel: 031/552 24 78, e-mail: intezet@intezet.sk, biborpiros@csemadok.sk,
WEB: www.intezet.sk

Szeptemberben fokozatosan bemutatjuk az idei érsekújvári Verséneklők Szakmai Fóruma résztvevőit. Elsőként a Gálffy Hodosy Marianna és Gálffy József által alkotott Aranymetszés duót mutatjuk be Dunaszerdahelyről:

2010-ben alakultunk, ezt a formációt egy kísérletnek és egyben kihívásnak szántuk saját magunknak – kíváncsiak voltunk, milyen az énekelt vers, mit tudunk kihozni ebből a műfajból. Nagyon megszerettük, és bár lassú munkatempóval haladunk, minden évben készül pár új megzenésítésünk, folyamatosan dolgozunk valamin. Az ősszel stúdiómunkák várnak ránk, ugyanis készülőben van az első Aranymetszés-lemez, ami megörökíti az első dalainkat. Egyébként mindketten tagjai vagyunk más zenei formációknak is, amelyekkel pop, rock, jazz, blues dalokat játszunk. Tagok: Gálffy Hodosy Marianna – ének, Gálffy Józsi – gitár, ének.

A Verséneklők Szakmai Fórumát Érsekújvárban szervezik a Csemadok-házban 2017. szeptember 29-én, péntek délutántól másnap délig. Pénteken este hattól egy gálaműsor keretében a résztvevő együttesek mellett Földes László HOBÓt is köszönthetjük a színpadon.

Szeretettel várjuk Önöket is az ingyenes rendezvényünkre!
Facebook esemény ITT

Magyar Interaktív Televízió:
Aranymetszés duó – William Shakespeare: LXXV. szonett