logo


A Csemadok Országos Tanácsa és Galántai Területi Választmánya mindenkit szeretettel vár 2018. január 21-én, vasárnap 15 00 órakor a Galántai VMK színháztermében a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából rendezendő ORSZÁGOS EMLÉKMŰSORRA és a CSEMADOK DÍJAK átadására.

A kultúrműsorban fellépnek az elmúlt évek országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai.
Minden érdeklődő számozott, helyre szóló tiszteletjegyet igényelhet a Csemadok titkárságán (tel: 031-780-23-96, mobil: 0907-790-669).

2018-ban Csemadok Életmű Díjban részesül: Hahn Józsefné Duray Éva Losoncról, Sebők Valéria Rimaszombatból, Mészáros Magdolna Felsőszeliből, Tóth Sándor Rozsnyóról, Varsányi Borbála Félből, Csurilla Erzsébet Abaújszináról.

2018-ban Csemadok Közművelődési Díjban részesül: Csank Tímea Détérből, Borka László Százdról, Ágh Erzsébet Pozsonyeperjesről, Kusy Károly Udvardról, Renczés Nóra Deákiból, Gál Erzsébet Gesztéről.

Gyurcsó István Díjban részesül: Huszár László, Dunaszerdahelyről

A megdöbbenés nem múlik, hihetetlen, hogy a következő Csemadok rendezvényen már nem fog tevékenykedni, segíteni, szervezni. 2017. december 11-én még verset mondott a Szivárvány énekkar Karácsonyi Koncertjén, a vendégeket fogadta, szervezett, pörgött egész este. Ő az, aki helyettesíthetetlen. Csak egy óriási hiányérzet, űr marad utána. Segítőkészsége, munkabírása határtalan volt.

A Csemadok Párkányi Alapszervezete vezetőségében a titkári funkciót töltötte be, az Érsekújvári Területi Vásztmánynak az alelnöke volt, főként a déli régió területét képviselte. Ismerte a képviselt terület minden Csemadok alapszervezetét, rendszeresen látogatta rendezvényeiket, mindenhol szeretettel várták, fogadták. Tele volt tervekkel, ötletekkel; már megkezdte a jövő évi történelmi vetélkedő szervezését a régió alapiskolásai részére. Egyelőre bénultan állunk,  a jövő nehéz lesz nélküle.

Tevékeny lelke nyerjen nyugalmat az örök béke honában. A sok-sok barát, ismerős, munkatárs sokáig nem felejti Teréz mindig mosolygós arcát.

Boócz Mária

 

Hír a Felvidék.ma oldalon ITT olvasható.

Az amatőr gyermekbábozás és színjátszás a csoportok és egyének (bábszólisták) egész évi alkotó tevékenységének bemutatkozása a bábjátékos, színjátszó és szerkesztett játékok kategóriában. Az országos döntő időpontja: 2018. május 29. – június 1.

VERSENYSZABÁLYZAT:

Fullscreen Mode

Elektronikus jelentkezési lap:

KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY FELHÍVÁSA:

Fullscreen Mode

LETÖLTÉSEK WORDBEN:

 

Bizonyára sokan tudják, hogy Csallóköz legtermékenyebb prózaírója valamikor a Megasztár tévés adását is megjárt egylemezes Csak Van zenekar frontembere volt. Szabolcs az aktív muzsikálást végérvényesen az írásra cserélte, azonban olykor-olykor zeneileg is megnyilvánul, például évente egy alkalommal fellép Az Olvasás Éjszakáján, az írókból verbuvált OlvÉjsz Band élén. Fiának idén már írt egy kisprózát, legújabb dalában pedig főszereplőként is jelen van Bence, mint Bogyóbatman. A hangulatos dalt már számos magyarországi internetes portál felkapta, annak ellenére, hogy teljesen spontán módon, konkrét tervek nélkül, pusztán szórakoztatás céljából született. Természetesen a dalszöveget és a zenét is Szabi írta, hangszerkezelésben és hangszerelésben pedig Gálffy József volt a partnere.

Íme a videó:

Életének 73. évében elhunyt Duka-Zólyomi Emese muzikológus, karnagy, könyvtáros, a felvidéki kórusmozgalom egyik meghatározó személyisége.

1944. augusztus 15-én született Pozsonyban. Ugyanitt érettségizett 1961-ben, 1969-ben elvégezte a konzervatórium fuvola szakát, majd 1979-ben oklevelet szerzett a pozsonyi Comenius Egyetem zenetudományi szakán, 1981-ben doktorált. 1969 és 2004 között a pozsonyi Egyetemi Könyvtár zenei kabinetjének vezetője, 1990 és 1997 között a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója volt.

A Szlovák Könyvtárosok Egyesülete zenei munkacsoportjának elnöke (1986−2004) volt. 1990-ben kezdeményezésére jött létre a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, amelynek két évtizeden át elnöki feladatait is ellátta. A Kadosa Pál Zongoraverseny és a Bartók Béla Zenei Találkozó egyik alapítója, állandó szervezője, a Csengő Énekszó Gyermek- és Ifjúsági Kórusok Országos Találkozójának egyik főszervezője (1993−2011), több amatőr kórus alapítója, vezetője volt. Különböző konferenciák, szemináriumok előadója, tanulmányok, könyvek, lexikonok szerzője. Kutatási témái a hangszerkészítés, a zenei művek könyvtári gyűjtése, a szlovákiai magyar zenei élet. Szakcikkei szlovákiai magyar és szlovák lapokban jelentek meg.

Munkásságát ez év novemberberében Harmónia életműdíjjal jutalmazták.

Kevesen élték olyan szerénységgel, ugyanakkor mély szakmai alázattal az életüket, mint Duka-Zólyomi Emese. Tette a dolgát, évtizedeken keresztül, elhivatottsággal és pótolhatatlanul, minden feladatában maximális teljesítményt nyújtva. Halála nemcsak a zenei élet, hanem az egész felvidéki magyar kulturális élet számára nagy veszteség. Nyugodjon békében!

az amatőr (nem hivatásos) vers- és prózamondás, verséneklés és lírai színpadok műfajának országos versenyének XXVII. évfolyama.

Fullscreen Mode

A versenyszabályzat letöltése word formátumban

Benevezési lapok letöltése:
1-5. kategória
6. kategória
7. kategória

A versenykategóriák értékelésének kritériumai: ITT

 

FELHÍVÁS:
Fullscreen Mode

A Lakiteleki Népfőiskola – az Országgyűlés és a Hungarikum Bizottság támogatásával – „Kárpát-medence kincsei” címmel vetélkedőt szervez a hungarikum mozgalom további népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében.
A vetélkedőre a Kárpát-medencei általános iskolák 7. osztályában tanuló diákok és felkészítő tanáraik jelentkezhetnek. Egy csapat 3 diákból és 1 felkészítő tanárból áll.
Jelentkezés feltétele: a vetélkedőre való felhívás mellékletében található 50 kérdésből álló feladatlap megoldása és pdf formátumban való elküldése a hungarikum.vetelkedo@parlament.hu email címre.
A beküldés határideje: 2018. január 22.

50 KÉRDÉS:
Fullscreen Mode

A feladatlapot visszaküldők 2018. február 15-ig újabb feladatot kapnak. Ennek megoldásával március 15-ig lehet pályázni az elődöntőbe jutásra.
Az elődöntő időpontja: 2018. április 24-27.
A döntő időpontja: 2018. május 10-11.
Az elődöntőnek és a döntőnek a Lakiteleki Népfőiskola ad otthont.
A vetélkedő során a feladatok a Hungarikum Bizottság által, a Hungarikumok Gyűjteményébe választott értékek ismeretére irányulnak. Mindezek mellett érdemes fölkészülni a vetélkedőn résztvevő iskolák és környékének helyi értékeiből.
Minden elődöntőbe és döntőbe jutott csapatok tagjai hungarikumokat, nemzeti értékeket nyernek. A győztes iskola jutalma egy „Alpha 1 PRO” típusú programozható robot. A döntő első három helyezett csapat résztvevői hungarikum körúton vesznek részt, melynek időpontja: 2018. augusztus 23-24.
Javasolt felkészülési anyag: www.hungarikum.hu honlapon található 67 magyar csúcsteljesítményt, értéket tartalmazó Hungarikumok Gyűjteménye.
A vetélkedő lebonyolításával kapcsolatos kérdéseire válaszolunk a hungarikum.vetelkedo@parlament.hu e-mail címen.

Budapest, 2017. november 27.

Eredményes felkészülést, jó játékot kíván:
Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja

Országos döntő, Dunaszerdahelyen, 2017. november 25-én

ÁG TIBOR DÍJ: Mészáros Magdolna, Felsőszeli

Fullscreen Mode

Letöltés wordben: ITT

november 14:
Most kaptuk ezeket a képeket a Nagymegyeri Magán Szakközépiskolából, ahova szintén eljutott az Irány a Macskarév játékunk. Ők kettőt vásároltak, épp úgy, ahogy a Hidaskürti Magán Szakközépiskola és a Bátorkeszi Magán Szakközépiskola is. Jó játékot kívánunk nekik!

november 16:
Délután Dunaszerdahelyen a Vámbéry Ármin Alapiskola diákjai is kipróbálták az Irány a Macskarév társasjátékot és tetszett nekik.

FB oldalunk: Irány a macskarév

1. A pályázat célja:
A Szlovákiában élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás és a kultúra támogatása által.
A felhívás a magyarság összetartozása jegyében értékteremtő, konkrét szellemi és/vagy tárgyi eredményt felmutatni tudó programok megvalósítására szeretne ösztönözni, az e célokat tükröző igényes, minőségi pályázatok támogatásával.

2. A pályázati tárgyak bemutatása:
I. A magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok és ahhoz kapcsolódó tevékenységek támogatása
II. A magyar közösség céljait szolgáló írott és elektronikus média, könyvkiadás támogatása
III. Civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működése, valamint a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések és ingatlan-beruházások támogatása

További információk: ITT